Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Οι Πρέσπες βάζουν “φωτιά”-Σκοπιανοί εναντίoν Βουλγάρων για τον “ψευδομακεδονικό λαό”- Οι Αλβανοί του Πρέσεβο στις ΗΠΑ ετοιμάζουν αυτονομία

Νέα ζητήματα από τα παλιά ήρθαν σιγά σιγά στο προσκήνιο, ειδικά μετά την εγκληματική υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπιανών, από την τότε ελληνική κυβέρνηση.  
Το θέμα αυτό, με αφορμή την διαπραγμάτευση Σκοπιανών και Βουλγάρων για την είσοδο των πρώτων στην ΕΕ, έφερε στο προσκήνιο μίση και πάθη, αφού οι Βούλγαροι θεωρούν ( και καλά κάνουν) τους Σκοπιανούς ως μικτής καταγωγής (βουλγαρικής και σερβικής).

Σήμερα, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια με την ονομασία “The Left” υπέβαλε μήνυση στην Γενική Εισαγγελία της Οχρίδας κατά του Κριστιάν Πεντίκοφ, επικεφαλής του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Κέντρου στην σκοπιανή πόλη.

Η καταγγελία αφορά αυτό που το κόμμα “Αριστερά” περιγράφει ως "ψευδείς δηλώσεις και συκοφαντίες κατά του “μακεδονικού λαού και της Μακεδονίας", τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πεντίκοφ σε συνέντευξη στο βουλγαρικό κανάλι bTV τον Φεβρουάριο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και γλώσσα και όλα είναι δανεικά ( βουλγάρικα-σέρβικα).

Η κίνηση ήρθε μετά τον ξυλοδαρμό του Πεντίκοφ μπροστά από ένα καφέ της Οχρίδας στα μέσα Ιανουαρίου.
Στη συνέντευξη ο Πεντίκωφ είπε ότι «είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία να σε χτυπούν, να σε βρίζουν, να σε πυροβολούν, επειδή είσαι Βούλγαρος, με την αστυνομία να μην κάνει τίποτα γι' αυτό».

Είπε επίσης: "Για να είσαι Βούλγαρος στην ΠΓΔΜ, απλά πρέπει να συνειδητοποιήσεις πολλά. Εμείς στην χώρα αυτή μελετάμε μια αλλοιωμένη, ψεύτικη εκδοχή της ιστορίας, σύμφωνα με την οποία οι Βούλγαροι είναι φασίστες, Τάταροι".

Η Αριστερά ισχυρίζεται ότι με αυτά τα λόγια ο Πεντίκοφ «έβλαψε το κύρος της χώρας και χλεύασε τον μακεδονικό λαό».

Ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του Ποινικού Κώδικα των Σκοπίων για αυτές τις δύο κατηγορίες καθώς και για μια τρίτη, η οποία αφορά την έμπνευση «μίσους, διχόνοιας ή μισαλλοδοξίας για λόγους εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας ή κάποιας άλλης μορφής διάκρισης».

Οι Σκοπιανοί και όχι “Μακεδόνες” φυσικά, δεν υφίστανται ιστορικά ως ξεχωριστή εθνότητα, αλλά αποτελούν ένα συνονθύλευμα Βουλγάρων και Σέρβων, που κατέβηκαν στα σημερινά εδάφη του κρατιδίου των Σκοπίων τον 6ο μχ αιώνα.

Η γλώσσα τους είναι μια μίξη βουλγαρικών και σερβικών διαλέκτων και λέξεων, και η λέξη “Μακεδονία”, δεν υπήρχε πριν το 1900 πουθενά στην περιοχή, αφού το όνομα αυτό αφορούσε την ελληνική περιοχή γενέτειρα του Στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρου.

Οι Αλβανοί του Πρέσεβο ( Νότια Σερβία) ετοιμάζονται για αυτονομία ζητώντας την βοήθεια των ΗΠΑ

Οι Αλβανοί που ζουν στη Σερβία συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν την κατάσταση στη χώρα με εκδηλώσεις αυτονομισμού, αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.

Αντιπροσωπεία από τρεις σερβικούς δήμους Medveji, Buyanovac και Presevo, βρίσκεται τώρα στην Ουάσιγκτον, όπου θα μιλήσουν στην Γερουσία των ΗΠΑ "για τις διακρίσεις κατά των Αλβανών εθνοτικών στη νότια Σερβία από το Βελιγράδι".

Σε συνέντευξή του στην αλβανόφωνη ελβετική πύλη Canton 27, ο βουλευτής Shaip Kamberi δήλωσε ότι είναι υπέρ της «αμοιβαιότητας».

«Αυτό που ζητούν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δοθεί σε εμάς τους Αλβανούς στη Σερβία. Αν ζητήσουν την Κοινότητα Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, ζητάμε και την κοινότητά μας στη Σερβία, δηλαδή στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Επιπλέον, είμαστε περισσότεροι από αυτούς, αν ζητήσουν χωρισμό από το Κοσσυφοπέδιο, θα επιδιώξουμε και εμείς την επανένωση μας με το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το δημοψήφισμα της 1ης-2ας Μαρτίου 1992», απείλησε ο βουλευτής.

Οι Αλβανοί, μόνο σε έναν από τους τρεις δήμους του νότου της Σερβίας, αποτελούν την πλειοψηφία.

Ο ίδιος αλβανικής καταγωγής βουλευτής στο σερβικό κοινοβούλιο είπε επίσης ότι από το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί από την "Κοιλάδα του Πρέσεβο" έχουν υπογράψει τρεις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις στο Βελιγράδι με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας.

“Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται «εσωτερικός συντονισμός και στενή συνεργασία με την Πρίστινα», είπε ο ίδιος, καθώς και ευθυγράμμιση πολιτικής με «διεθνείς φίλους» και αυξημένη «ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα των Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο».

Δεν είναι η πρώτη επίσκεψη Αλβανών από δήμους του νότου στις ΗΠΑ.

Με τη χειραγώγηση του θέματος ενδεχόμενου διαχωρισμού από τη Σερβία, δημιουργούνται πρόσθετες ευκαιρίες στη Δύση να ασκήσει πίεση στο Βελιγράδι, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, τονίζουν Σέρβοι ειδικοί.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και η τρομερή σύγκρουση Ρώσων και Αμερικανών σε Σερβία και Βοσνία θα πυροδοτήσουν εξελίξεις στην βαλκανική χερσόνησο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ