Βαλκάνια

Οι «Μακεδόνες Βούλγαροι» αντιδρούν στην απόφαση των Σκοπίων κατά της χρήσης του ονόματος του Ιβάν Μιχαήλοφ

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ivan Mihailov, Ljupco Georgievski, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: "Η τελευταία απόφαση της επιτροπής για τη χρήση των ονομάτων και του υπουργού Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκει το όνομα του Πολιτιστικού Κέντρου Ivan Mihailov προβληματικό. Με αυτό, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προδίδει το έργο του VMRO και την υπεράσπιση των Μακεδόνων - των ανθρώπων που πολέμησαν και πέθαναν για τα ιδανικά του VMRO. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη ζωή και τον αγώνα χιλιάδων Μακεδόνων που πέθαναν για την ιδέα που έθεσε τα θεμέλια του κράτους - το VMRO και οι ηγέτες του Ντάμε Γκρούεφ, Γκότσε Ντέλτσεφ, Τοντόρ Αλεξαντρόφ και Ιβάν Μιχαήλοφ, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονταν σαφώς ως Μακεδόνες Βούλγαροι, εξαλείφθηκαν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γκεοργκίεφσκι σχολίαζε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης της των Σκοπίων να μην εγκρίνει τη χρήση του ονόματος του Ιβάν Μιχάιλοφ με την αιτιολογία ότι είναι προκλητική.

Ο σύλλογος Ivan Mihailov στην Μπίτολα έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: "Πριν από λίγα χρόνια, η ίδια η λέξη "Βούλγαρος" ήταν ταμπού εδώ, και τώρα αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ιβάν Μιχαήλοφ και το Πολιτιστικό μας Κέντρο που φέρει το όνομά του δεν είναι καταχωρημένα στα κεντρικά μητρώα, είναι στις καρδιές των ανθρώπων της Μακεδονίας. Εμείς οι Μακεδόνες Βούλγαροι είμαστε εδώ, είτε το θέλουμε είτε όχι, και ξέρουμε ποια πορεία πρέπει να πάρει η Μακεδονία, όπως ακριβώς την ήξεραν οι πρόγονοί μας.

Όπως και εκείνοι, είμαστε μαχητές της δικαιοσύνης, όχι θύματα, και θα κάνουμε όλο και περισσότερα μέρα με τη μέρα". Ο σύλλογος δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των Μακεδόνων Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ