Βαλκάνια

Hγέτης της αντιπολίτευσης των Σκοπίων: Oι Βούλγαροι πολιτικοί έστειλαν τις σχέσεις «πίσω στον Μεσαίωνα»

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE των Σκοπίων, Hristijan Mickoski, δήλωσε το Σάββατο ότι οι Βούλγαροι πολιτικοί έστειλαν τις διμερείς σχέσεις "πίσω στον Μεσαίωνα" και τώρα πρέπει να πουν πώς μπορούν να βελτιωθούν αυτές οι σχέσεις. Μίλησε στον Τύπο μετά τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις στα Σκόπια για την 151η επέτειο του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, τον οποίο και οι δύο χώρες γιορτάζουν ως ήρωα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ερωτηθείς από Βούλγαρο δημοσιογράφο για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, ο κ. Mickoski είπε: "Οι Βούλγαροι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, διότι μας γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, σαν να μην βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Αντί να μιλούν για τεχνητή νοημοσύνη, ανταλλαγή τεχνολογίας και εμπειρίας, μας γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, δυστυχώς. Προκειμένου να κερδίσουν μικροπολιτικούς πόντους, οι Βούλγαροι πολιτικοί κάνουν αυτό που δεν θα έπρεπε να κάνουν και αντί να είναι πολιτικοί του 21ου αιώνα, μετατρέπονται σε καλλιτέχνες τσίρκου".

"Πρέπει όλοι να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις. Αρνούμενοι τη μακεδονική γλώσσα, τον πολιτισμό, δεν μπορείτε να τους σεβαστείτε. Λοιπόν, αν αποφάσιζαν να γιορτάσουν τον Μακεδόνα Γκότσε Ντέλτσεφ, δεν βλέπω γιατί θα υπήρχε πρόβλημα. Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, σεβόμαστε όποιον έρχεται με καλές προθέσεις και περιμένουμε να μας σεβαστούν", δήλωσε ο Mitkoski μετά την κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του Gotse Delchev στην εκκλησία του Αγίου Σπαθιού των Σκοπίων.

Ο Μίτσκοσκι είπε επίσης ότι "μπορείς να διαλέξεις τους φίλους σου, αλλά δεν μπορείς να διαλέξεις τους γείτονές σου".

Νωρίτερα σήμερα, ο Μίτσκοσκι επιτέθηκε στην κυβέρνηση της χώρας του για τις ρυθμίσεις που έκανε και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που τέθηκαν σε εφαρμογή για τις εκδηλώσεις μνήμης του Γκότσε Ντέλτσεφ και είπε ότι αυτό "μόνο αποξενώνει τον βουλγαρικό και τον μακεδονικό λαό".
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ