Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Με τουρκική προτροπή οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για πτήσεις Σερβικών ελικοπτέρων πάνω από το Πρέσεβο στα πρότυπα του Αιγαίου (Βίντεο)

“Με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις”, λέει η σοφή ελληνική παροιμία που ταιριάζει γάντι στον Κοσοβάρο προθυπουργό Α.Κούρτι που συνάντησε τον Ερντογάν υποβάλλοντας τα σέβη του, στην προσπάθεια να κάνει το μη αναγνωρισμένο κρατίδιο-δορυφόρο της Άγκυρας.    

Αλβανικά ΜΜΕ, σήκωσαν το θέμα της πτήσεως Σερβικών ελικοπτέρων που πετούσαν πάνω από το χωριό Smolicë,  στην Νότια Σερβία ή Πρέσεβο ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο με το Βελιγράδι.

“Η σερβική κυβέρνηση δεν αφήνει ήσυχους τους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσεβο” διαλαλούν ψευδώς  οι Κοσσοβάροι κινούμενοι ακριβώς στα πρότυπα των Τούρκων, που τους ενοχλούν σφόδρα οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στα ελληνικά νησιά, αφού έχουν τα δικά τους ύποπτα σχέδια.

Συνάντηση του Αλμπίν Κούρτι με τον Ερντογάν μόνο καλό δεν θα φέρει στην περιοχή

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Τουρκία, και αναγνωρίστηκε  τόσο η τουρκική μειονότητα στο Κόσσοβο, όσο και η έκδοση  Γκιουλενιστών στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν υποσχέθηκε στήριξη για είσοδο στο ΝΑΤΟ, από το οποίο ο ίδιος θέλει να βγάλει την χώρα του.

Τρελά σενάρια, τα οποία όμως έχουν μια ιδιαίτερη νεο-Οθωμανική λογική που θέλει την Τουρκία να απλώνει τα πλοκάμια της και στα Βαλκάνια, ειδικά σε Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο, και Μολδαβία.   

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και να κάνει την απαραίτητη συνεισφορά εάν ζητηθεί από τα μέρη», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Α.Κούρτι.

«Ελπίζουμε ότι η διαδικασία διαλόγου με τη Σερβία θα καταλήξει σε ένα τρόπο που να διασφαλίζει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος.

«Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε το όραμα του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των Γκιουλενιστών, ζητώντας από τον Κούρτι να αυξήσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ζήτησα από τον αγαπημένο μου φίλο να καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες για να αυξήσουμε την αλληλεγγύη μας ενάντια στις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε ο Ερντογάν.

Το τι ακριβώς ετοιμάζει και στο Κόσοβο η Τουρκία είναι γνωστό και αφορά τον έλεγχο όλων των κρατών της Βαλκανικής, υπό την δική της επιρροή, για να εκβιάσει την Ελλάδα από Βορρά.

Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για πτήσεις σερβικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Νότια Σερβία  

Οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο ( Νότια Σερβία) διαμαρτύρονται διότι όπως λένε “ η σερβική κυβέρνηση  χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να τους εκφοβίσει”, κάτι που φυσικά και δεν ισχύει.

Ο Rexhep Xhemaili, κάτοικος του χωριού Smolicë του δήμου Μπουγιάνοβατς, έστειλε δύο βίντεο στη διεύθυνση της εφημερίδας «Bota sot», όπου διακρίνονται σερβικά στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από τα σπίτια τους.
Μέσα από αυτά τα βίντεο λέει ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου για να τους δείξει ότι αισθάνονται ανασφαλείς.

Αυτές οι εξελίξεις συμβαίνουν μόλις μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Α.Κούρτι έθεσε τους 6 όρους του Κοσσυφοπεδίου για την ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Μεταξύ άλλων, ο Κούρτι είπε ότι τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και οι σχετικοί μηχανισμοί προστασίας θα πρέπει να ενσωματώνουν την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των δύο αντίστοιχων κρατών, καθώς και να λαμβάνουν υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρότυπα.

Οι Αλβανοί , προφανώς “ δασκαλεμένοι” από τους Τούρκους, απαιτούν να πετούν σερβικά στρατιωτικά ελικόπτερα και μαχητικά σε σερβικό εθνικό έδαφος, διότι όπως δηλώνουν αισθάνονται “ ανασφαλείς”, για πιο λόγο όμως δεν αποσαφηνίζουν.

Πρόκειται για ένα παραμύθι της Χαλιμάς ουσιαστικά, αφού οι Σέρβοι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν ένταση στην περιοχή αυτή.

Νομίζουμε ότι η δήλωση Ερντογάν στο Κοσοβάρο πρωθυπουργό Κούρτι, ότι “είμαστε πάντα δίπλα στους αδελφούς μας από το Κοσσυφοπέδιο και θα συνεχίσουμε να είμαστε”, τα λέει όλα καθώς και η βοήθεια που παρείχε η Τουρκία μεσούσης της κρίσεως με την Σερβία με την αποστολή όπλων στους Κοσοβάρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ