Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Οι ειδικές δυνάμεις των Κοσοβάρων πυροβόλησαν κατά Σέρβων-Ο Βούτσιτς ετοιμάζεται να παραιτηθεί λόγω πιέσεων της Δύσης

Δεν κλείνει εύκολα η “πληγή” ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς στο Κόσσοβο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την εξουσία, λόγω των τρομερών πιέσεων της δύσης.

Οι «ειδικές δυνάμεις» του Κοσσυφοπεδίου πυροβόλησαν κατά του αυτοκινήτου των Σέρβων στα βόρεια της Μιτρόβιτσας, και ένα άτομο τραυματίστηκε, ενώ οι εντάσεις “φούντωσαν” ξανά.

"Αστυνομικοί της επίλεκτης ειδικής μονάδας ROSU της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου πυροβόλησαν κατά του αυτοκινήτου των Σέρβων στο βόρειο τμήμα της περιοχής, προκαλώντας ένα   τραυματία”, δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς, διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια η σερβική κυβέρνηση.

«Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 11.30 πμ στην γέφυρα Bistritsky κοντά σε σημείο ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο Κοσόβκα Μιτρόβιτσα-Λεποσάσαβιτς, όταν ένα αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονταν δύο Σέρβοι δέχθηκε πυρά.

Από την πράξη αυτή, ο Σέρβος πολίτης Μίλιαν τραυματίστηκε ενώ ο συνεπιβάτης του γλίτωσε, καθώς ολόκληρο το αυτοκίνητο είναι γεμάτο τρύπες», είπε ο Πέτκοβιτς στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, η σφαίρα χτύπησε την αριστερή πλευρά του θώρακα τον τραυματία, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Κράλιεβο στην κεντρική Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος δέχεται αφόρητες πιέσεις από την Δύση και ετοιμάζεται να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ηγέτης του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε στους συνεργάτες του ότι είναι έτοιμος να αποσυρθεί, προσθέτοντας ότι, μετά από μια συναισθηματική ομιλία στους συναδέλφους του στο κόμμα του, ο ίδιος έφυγε από την έδρα του SNS στο Βελιγράδι, όπως και ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του SNS Ντακο Γκλίσιτς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Βούτσιτς ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματός του για τις πιέσεις της Δύσης στη Σερβία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια αποχώρησε.

«Μαθαίνουμε ότι ορισμένα στελέχη του κόμματος προσπάθησαν να το παίξουν έξυπνα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δεχθούμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις ΗΠΑ», ανέφερε η ιστοσελίδα Pink.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε ότι ο Βούτσιτς «άκουγε υπομονετικά τα πάντα και μετά είπε ότι θα αποσυρθεί εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα και ότι ξέρει καλύτερα».

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι «αν ο κόσμος αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις και αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να καταστρέψουμε οικονομικά τη χώρα, θα άφηνε αυτούς που είναι πιο έξυπνοι από αυτόν να οδηγήσουν τη χώρα».

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι «πολιτικά ζητήματα» μεταξύ των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας που σχετίζονται με την εν εξελίξει διαδικασία με τη μεσολάβηση της ΕΕ με στόχο την «πλήρη και πλήρη ομαλοποίηση «των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «πρέπει να επιλυθούν με πιο αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο, προκειμένου να μην αφήσουμε περιθώρια κλιμάκωσης επί τόπου».

Η ουσία είναι ότι η Σερβία πιέζεται να αποδεχθεί το κράτος του Κοσσυφοπεδίου αλλιώς θα δεχθεί οικονομική καταστροφή, και αυτό είναι μια σοβαρή εξέλιξη στην όλη υπόθεση. Οι πιέσεις της δύσης στο Βελιγράδι είναι ανέντιμες, αφού δεν συμβαδίζουν με την βούληση του σερβικού λαού που έχει τον πρώτο λόγο σε όλα.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...