Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Κραυγές πολέμου στα Βαλκάνια- Πρωθυπουργός Σερβίας: Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχει φτάσει "στο κατώφλι της ένοπλης σύγκρουσης"

Η σερβική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Δευτέρα για τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της έντασης που σχετίζεται με την κατάσταση της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, θεωρώντας ότι έχει ήδη φτάσει «στο κατώφλι της ένοπλης σύγκρουσης», σύμφωνα με δήλωση της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς και σύμφωνα με τα πρακτορεία EFE και Tanjug.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Φοβάμαι μια κλιμάκωση. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω καμία σταθερότητα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης από το Βελιγράδι σε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας RTS.

Κατηγόρησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι αγνοούν συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, παραβιάσεις για τις οποίες το Βελιγράδι λέει ότι είναι η αιτία των διαδηλώσεων και των οδοφραγμάτων με τα οποία οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου κλείνουν τους δρόμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

"Είμαι βαθιά απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες κατανοούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης από το Βελιγράδι, σύμφωνα με την Agerpres.

Η Άνα Μπρνάμπιτς επέπληξε επίσης την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) ότι δεν απέτρεψε την «εθνοκάθαρση» σε 312 τοποθεσίες του Κοσσυφοπεδίου που, από το 1999 και έχουν μείνει χωρίς σερβικό πληθυσμό. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αρκούνται στο να "βλέπουν σιωπηλά", όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Σερβία γιαυτό η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχει φτάσει "στο κατώφλι της ένοπλης σύγκρουσης", προειδοποίησε ο επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν μπλοκάρει τους δρόμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο για περισσότερο από μια εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξανόμενες διακρίσεις από τις αρχές στην Πρίστινα κατά της σερβοκοσοβάρικης μειονότητας σε αυτή την επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Περίπου εκατό Σέρβοι διαδηλωτές συμπαθείς προς την ακροδεξιά συγκρούστηκαν με τη σερβική αστυνομία την Κυριακή σε συνοριακό σταθμό με το Κοσσυφοπέδιο που προσπάθησαν να εξαναγκάσουν, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων στρατεύματα της KFOR έστησαν συρματοπλέγματα.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα πλακάτ με την επιγραφή «Συμφωνία των Βρυξελλών», που αναφερόταν στη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα που συνήφθη το 2013 με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τη σύλληψη από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου πρώην Σέρβων αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου που εγκατέλειψαν την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου τον Νοέμβριο, ενώ άλλοι Σέρβοι αξιωματούχοι αποχώρησαν με τη σειρά τους από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

Η «φωτιά» πλέον «σιγοκαίει» στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι μεν Αλβανοί «σπρώχνουν» τους εναπομείναντες Σέρβους να φύγουν, οι μεν Σέρβοι ετοιμάζονται ακόμα και για  εχθροπραξίες με την βοήθεια της Ρωσίας, που θέλει να ανοίξει δεύτερο μέτωπο με το ΝΑΤΟ, ενώ έχει την δυνατότητα αποστολής ακόμα και ειρηνευτικής δυνάμεως στην ίδια περιοχή βάσει παλιότερων συμφωνιών.

.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...