Βαλκάνια

Βουλγαρία: Σημείωμα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ στη Σκοπιανή πρέσβειρα μετά τους πυροβολισμούς στην Αχρίδα

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας καταδίκασε κατηγορηματικά τη σοβαρή εγκληματική ενέργεια κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε πυροβόλο όπλο κατά της Λέσχης Πολιτών με Βουλγαρική Αυτοσυνείδηση ​​«Τσάρος Μπόρις Γ'» στις 23 Νοεμβρίου 2022 στην Αχρίδα των Σκοπίων, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Μπίτολα ενημερώθηκε για το περιστατικό το βράδυ της 23ης Νοεμβρίου. Ο Γενικός Πρόξενος Ντιμιτάρ Ιβάνοφ (Dimitar Ivanov) επισκέφθηκε αμέσως την Αχρίδα και επικοινώνησε με μέλη της ένωσης και αρμόδια όργανα της πόλης που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αυτή η εγκληματική ενέργεια είναι η τρίτη επίθεση εναντίον της Λέσχης «Τσάρος Μπόρις Γ'» σε λιγότερο από δύο μήνες. Η προηγούμενη επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες, για την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε προφορικό σημείωμα στην πρεσβεία των Σκοπίων στη Σόφια, υπενθύμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο αναμένει από τις αρμόδιες αρχές των Σκοπίων να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό για να αποκαλυφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες του εγκλήματος κατά της βουλγαρικής Λέσχης.

Σε σχέση με την υπόθεση θα κληθεί σήμερα σε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών η Έκτακτη και Πληρεξούσια Πρέσβειρα των Σκοπίων κ. Αγκνέζα Ρούσι Ποπόβσκα (Agneza Rusi Popovska) και θα της επιδοθεί σημείωμα διαμαρτυρίας.

Λίγο πριν τις 11:30 μπήκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου κλήθηκε να της παραδοθεί σημείωμα διαμαρτυρίας λόγω των πυροβολισμών στη λέσχη Τσάρος Μπόρις Γ' στην Αχρίδα.

Οι Βούλγαροι διπλωμάτες ενημέρωσαν αναλυτικά τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σοβαρό περιστατικό χθες το βράδυ.

Πριν από την έναρξη της σημερινής τακτικής συνεδρίασης της Ιστορικής Επιτροπής, που βρίσκεται στα Σκόπια, ο συμπρόεδρος από τη βουλγαρική πλευρά - Καθηγητής Άνχελ Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε αυτό που συνέβη ως «βίαιη πράξη επιθετικότητας». «Αυτό το περιστατικό δεν θα επηρεάσει το έργο της επιτροπής», διαβεβαίωσε, σύμφωνα με το «Sloboden Pechat».

Ακολουθεί ολόκληρη η θέση του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κατηγορηματικά τη σοβαρή εγκληματική ενέργεια κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε πυροβόλο όπλο στις 23 Νοεμβρίου 2022 στην Οχρίδα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κατά της Λέσχης Πολιτών με Βουλγαρική Αυτοσυνείδηση ​​«Τσάρος Μπόρις Γ'».

Το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Μπίτολα ενημερώθηκε για το περιστατικό το βράδυ της 23ης Νοεμβρίου. Ο Γενικός Πρόξενος Dimitar Ivanov επισκέφθηκε αμέσως την Οχρίδα και επικοινώνησε με μέλη της ένωσης και αρμόδια όργανα της πόλης που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αυτή η εγκληματική ενέργεια είναι η τρίτη επίθεση εναντίον της Λέσχης Τσάρου Μπορίς ΙΙΙ σε λιγότερο από δύο μήνες. Η προηγούμενη επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες, για την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε προφορικό σημείωμα στην πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια.

Σημειώνουμε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κατηγορηματικά δεν δεχόμαστε τέτοιες σοβαρές εγκληματικές πράξεις να χαρακτηρίζονται ως πράξη βανδαλισμού.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να λάβουν μέτρα το συντομότερο δυνατό για να αποκαλύψουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες του εγκλήματος κατά της Λέσχης Τσάρου Μπορίς ΙΙΙ.

Σε σχέση με την υπόθεση, η Έκτακτη Πρέσβειρα της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Agneza Rusi Popovska, θα κληθεί σε συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα της επιδοθεί σημείωμα διαμαρτυρίας».

Κοσταντίνοφ: Η ΕΕ πρέπει να συγκαλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών λόγω των πυροβολισμών στο κλαμπ μας στην Αχρίδα

«Η κλιμάκωση προς τη βουλγαρική κοινότητα στο RNM γίνεται όλο και μεγαλύτερη και θα συνεχίσει να είναι έτσι έως ότου η Βουλγαρία δώσει μια σταθερή και κατηγορηματική απάντηση. Αν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν σταματήσει τις αντιβουλγαρικές προκλήσεις, θα βαθύνουν», δήλωσε ο πρόεδρος του "Vazrazhdane" Κοσταντίν Κοσταντίνοφ (Kostadin Kostadinov) σε δήλωση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας, που προκλήθηκε από την ένοπλη επίθεση κατά του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου "Tsar Boris III" στην Οχρίδα.

«Επιμένουμε ότι το ζήτημα μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ να αφαιρεθεί από τη διμερή συνεργασία, η οποία δεν πηγαίνει καλά. Η βουλγαρική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ», δήλωσε ο Κοσταντίνοφ.

Είπε ότι απαιτούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) να συγκαλέσει επειγόντως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ