Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Άφιξη του Ερντογάν στα Τίρανα με “παρατράγουδα” λόγω δηλώσεων Ράμα-Οι ΗΠΑ ελέγχουν την χώρα όχι η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε τα Τίρανα, όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις και στάσεις στη χώρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με Αλβανούς δημοσιογράφους, τα τουρκικά ΜΜΕ παρακολουθούν με μεγάλη ένταση την επίσκεψη αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «Cumhuriyet» έγραψε ότι ο Έντι Ράμα «έκανε μια επικριτική δήλωση πριν από την επίσκεψη Ερντογάν».
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, Financial Times, ο Ράμα είπε ότι όλες οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει «να απορρίψουν προσφορές από ξένες δυνάμεις και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στο όνειρο της ένταξης στην ΕΕ».

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο Ράμα δεν ανέφερε συγκεκριμένα την Τουρκία, αλλά είναι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τονίζουν ότι χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία, προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Αλβανία και στην ευρύτερη περιοχή.

Επτά συμφωνίες συνεργασίας θα υπογραφούν μεταξύ Ράμα και Ερντογάν

Ο Ερντογάν θα απευθύνει χαιρετισμό στο αλβανικό κοινοβούλιο, ενώ αναμένεται να υπογραφούν 7 συμφωνίες μεταξύ της αλβανικής και της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ του πρακτορείου Anadolu και Αλβανικού Τηλεγραφικού Πρακτορείου.

1. Θα συναφθεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του πρακτορείου Anadolu και Αλβανικού Πρακτορείου ειδήσεων Shqiptare.

2. Μνημόνιο Συνεννόησης για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης επιβολής του νόμου μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της Αλβανίας.

3. Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων της Τουρκίας και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχείων της Αλβανίας.

4. Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού μεταξύ των Υπουργείων Τουρκίας και Αλβανίας.

5. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και Αλβανίας για συνεργασία στον τομέα του πρωτοκόλλου.

6. Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της αλβανικής Κρατικής Διεύθυνσης Όπερας και Μπαλέτου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

7. Μνημόνιο Συνεννόησης στον τομέα της Διαχείρισης Καταστροφών μεταξύ της Διεύθυνσης Εκτάκτων Καταστάσεων και του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας.

Μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο, ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει για το Λατς για να εγκαινιάσει 524 διαμερίσματα που χρηματοδοτήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον τραγικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019.

Γύρω στις 14:00 θα φτάσει στα Τίρανα, όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ράμα.
Το τέλος της ατζέντας της επίσκεψης Ερντο Ερντογάν είναι να εκφωνήσει χαιρετισμό στη Συνέλευση, στις 17:00, ενώ προβλέπεται γύρω στις 18:30 να αναχωρήσει για την Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ