Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια με την παραίτηση Ζάεφ από την ηγεσία του SDSM

Από σήμερα δρομολογούνται οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), που θ’ ανοίξει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ο οποίος και θα τον διαδεχτεί και στον πρωθυπουργικό θώκο. Η παραίτηση είχε ανακοινωθεί για την περασμένη Τρίτη, αλλά «πάγωσε» εξαιτίας του πολύνεκρου δυστυχήματος με το λεωφορείο στην Βουλγαρία και την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στη χώρα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDSM θα αποφασίσει για την παραίτηση του προέδρου Ζόραν Ζάεφ. Εάν γίνει αποδεκτή, τότε μέσα σε 15 μέρες θα πρέπει να πργματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος -σύμφωνα με τον Ζάεφ- θα πρέπει να είναι και ο νέος πρωθυπουργός.

Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικώνς Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, εμφανίζεται ως φαβορί για την ηγεσία του SDSM και πιθανός νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα συνεδριάσει η Κ.Ε. του αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», προκειμένου ν’ αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την πρότασηγια ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση υπό τον διάδοχο του Ζάεφ, που θα εκλεγεί τις επόμενες μέρες.

Πριν από μία εβδομάδα ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» Αφρίμ Γκάσι, όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Ζάεφ έκανε γνωστό στον Γκάσι πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του SDSM που θ’ αναλάβει και νέος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», που ήταν μέρος της κίνησης της αντιπολίτευσης για ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως τα κομματικά όργανα θα συνεδριάσουν και θ’ αποφασίσουν εάν αποδεχτούν την πρόταση Ζάεφ για ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να συνεχιστεί έως το 2024 η κυβερνητική θητεία. Σε διαφορετική περίπτωση ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Γκάσι είχε ταχθεί υπέρ συμμετοχής στην κυβέρνηση, εφόσον υπάρχει «ισχυρή διαβεβαίωση» πως η χώρα θα λάβει σύντομα ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία ενός βουλευτή στην πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, επανέλαβε τη θέση του για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ