Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Βουλγαρία: Διπλωματικό επεισόδιο με την Ουκρανία λόγω Κριμαίας

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τον Βούλγαρο πρέσβη, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ ότι η χερσόνησος της Κριμαίας είναι τμήμα της Ρωσίας μετά την προσάρτησή της το 2014 από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ένα ντιμπέιτ πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βουλγαρία που θα διεξαχθούν την Κυριακή, ο Ράντεφ δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις.

"Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ρεαλιστής στην εξωτερική πολιτική. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της Κριμαίας και της Ουκρανίας δεν έχουν αποφέρει αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ράντεφ αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, προσθέτοντας ότι η Κριμαία είναι "σήμερα ρωσική".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι αναμένει από τον Ράντεφ να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως είπε, έρχονται σε αντίθεση "με την επίσημη θέση της Σόφιας για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ηλικίας 58 ετών Ράντεφ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017, ζητώντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Θεωρείται ο επικρατέστερος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βουλγαρία, αφού είχε λάβει το 49,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο στις 14 Νοεμβρίου.

Σε ένα ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σόφιας Αναστάς Γκερντζίκοφ, ο Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διατηρήσει ρεαλιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και να μην τη βλέπει ως εχθρό.

Η Βουλγαρία υπήρξε ένας από τους στενότερους συμμάχους της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου. Διατηρεί στενούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο κύριος ενεργειακός εταίρος της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ