Βαλκάνια

Νέο non paper στα Βαλκάνια - «Ξεκλειδώνει» το βουλγαρικό βέτο κατά των Σκοπίων;

Το βουλγαρικό βέτο στα Σκόπια έκλεισε τον δρόμο της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ, πήρε και την Αλβανία όμηρο, καθώς ορισμένα κράτη μέλη επέμεναν να προχωρήσουν μαζί οι δύο γειτονικές χώρες προς το ευρωπαϊκό μπλοκ, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Αλλά μπορεί να υπάρχει νέα ελπίδα για το ξεκλείδωμα της κατάστασης. 

Τα ΜΜΕ στα Σκόπια μιλούν για ένα «non paper», το περιεχόμενο του οποίου λέγεται ότι είναι γνωστό τόσο στις βουλγαρικές όσο και στις αρχές των Σκοπίων, αλλά πιθανώς και σε άλλους ηγέτες άλλων χωρών της περιοχής.

Το έγγραφο αναφέρει ότι «Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς οργανισμούς είναι θέμα μακροπρόθεσμης ασφάλειας με υψηλή προτεραιότητα».

Εκτός από τα Σκόπια και τη Σόφια, υπάρχει δυσπιστία στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ενώ τα Τίρανα αισθάνονται ότι κινδυνεύουν λόγω του άτυπου συστήματος σύνδεσης με τα Σκόπια στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και είναι θέμα χρόνου να φθάσει στα όρια της η υπομονή η κυβέρνηση της Αθήνας , η οποία βρίσκεται σε αναμονή βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως υπογραμμίζεται σε αυτό.

Το έγγραφο φαίνεται να προσπαθεί να δώσει μια λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε. 

Έτσι, θα δοθούν εγγυήσεις στη Βουλγαρία για την ενίσχυση της έννοιας του εθνικού κράτους αναγνωρίζοντας το ιστορικό πλαίσιο για τη βουλγαρική καταγωγή των πολιτών της χωρίς εξαίρεση. 

Έτσι, η χώρα απελευθερώνεται από τον φόβο ότι μέσω των δικαιωμάτων των μειονοτήτων θα κινδυνεύσει η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα.

Στα Σκόπια, από την άλλη πλευρά, το πλαίσιο μιας πολυεθνικής κοινωνίας θα μεταφερθεί μέσω της διαγραφής της βουλγαρικής αφήγησης. 

Οι Βούλγαροι θα εισέλθουν στο Σύνταγμα με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλες εθνοτικές κοινότητες και έτσι, οι βουλγαρικές ενώσεις θα αποκτήσουν ειδική προστασία και φροντίδα από το κράτος, σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ