Βαλκάνια

Ο ακήρυχτος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θερμαίνεται εν όψει της μεγάλης Ρωσικής άσκησης "ZAPAD 2021"

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα που αναπτύσσεται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων καταστέλλεται εντελώς από  ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου.

Το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό  αναφέρθηκε στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, και  αφορούσε τη διείσδυση ενός άγνωστου μη επανδρωμένου UAV στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στην εν λόγω περίπτωση τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα δέχθηκαν ισχυρότατες παρεμβολές από ένα άγνωστο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου με αποτέλεσμα αυτά όχι μόνο να μην μπορούν να προβούν σε κατάρριψη του προαναφερθέντος UAV , αλλά να μην το δούν καν στα ραντάρ τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν,  διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας που αναπτύσσονται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων καταστέλλονται από άγνωστα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, γεγονός που εμποδίζει τα συστήματα αεράμυνας να βλέπουν ακόμη και μεγάλους στόχους.

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα, φοβούμενοι προφανώς ότι αυτό θα υπονομεύσει τη φήμη των αρχών και θα καταδείξει την ανεπάρκεια του εθνικού συστήματος αεράμυνας.

Η ουκρανική πλευρά   αντιδρώντας δήλωσε, ότι σε περίπτωση που η Ρωσία ξεκινούσε εχθροπραξίες, ανεξάρτητα από ποια κατεύθυνση θα προέρχονταν, συμπεριλαμβανομένης απευθείας από το έδαφος της Ρωσίας, τη χερσόνησο της Κριμαίας, η ουκρανική πλευρά δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας, ή από τη γειτονική Λευκορωσία , η Ουκρανία θα απαντούσε ανάλογα.

Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Oleksiy Arestovich.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Arestovich, σήμερα η Ουκρανία είναι έτοιμη για εχθροπραξίες σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση και διαθέτει αρκετά όπλα για να καταστείλει επιτυχώς τον εχθρό σε περίπτωση στρατιωτικών συγκρούσεων.

Η δήλωση του Αρεστόβιτς σχετίζεται προφανώς με τις προετοιμασίες για τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις «Δύση-2021».

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι εάν η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις με οποιονδήποτε τρόπο: από το έδαφος της Λευκορωσίας, από την Κριμαία, σε όλη την περίμετρο, τότε θα τους κτυπήσουμε με φοβερή δύναμη με ότι διαθέτουμε. Και έχουμε πολλά και πολλά θα έρθουν σύντομα, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της επίσκεψής μας στην Αμερική. Το Κρεμλίνο το ξέρει εξίσου καλά »- είπε ο Alexey Arestovich.

Τέτοιες απειλές από την Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν  σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή, επεσήμαναν ρωσικές πηγές

Zapad-2021

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία και η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσουν την άσκηση, "Zapad-2021", για να καταδείξουν την ετοιμότητα και τις δυνατότητες της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Αυτή η άσκηση παρακολουθείται στενά μετά την πρόσφατη κινητοποίηση της Ρωσίας περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας και εντός της Κριμαίας. Παρόλο που το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων στις 22 Απριλίου, σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός παρέμεινε πίσω για χρήση κατά τη διάρκεια της άσκησης Zapad.

Αυτή η άσκηση θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των δυνητικά μόνιμων αλλαγών στις στρατιωτικές αποστολές και τη στάση της Ρωσίας στη Λευκορωσία 

Τι πρέπει να περιμένει η Δύση από το Zapad-2021;

Πώς θα επηρεάσει την άσκηση η πρόσφατη στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας και η προεγκατάσταση εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και τι θα μας πει για τις μελλοντικές δυνατότητες και τις προθέσεις της Ρωσίας κατά μήκος των δυτικών συνόρων;

Τέλος, ποιες «κόκκινες σημαίες» πρέπει να προσέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ που θα μπορούσαν να απεικονίσουν μια πιο προσβλητική στάση;

Η άσκηση ZAPAD 2021 θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 και θα παρακολουθείται στενά από τη διεθνή στρατιωτική κοινότητα πληροφοριών.

H άσκηση θα πραγματοποιηθεί  με τη συμμετοχή έως και 12.800 στρατιωτικών-κυρίως Λευκορώσων αλλά και 2.500 Ρώσων και 50 Καζακιστών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Zapad-2021 θα δοθεί έμφαση στην ανίχνευση και καταστολή των συστημάτων επικοινωνίας του υποθετικού  εχθρού, καθώς και στην προστασία από πιθανά χτυπήματα αυτοσχέδιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε πέντε περιοχές της  Λευκορωσίας και δύο της Ρωσίας, ενώ  θα υποστηριχθεί από τον Ρωσικό Στόλο της Βαλτικής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ