Βαλκάνια

Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της εστίασης ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα επιβάλλουν τα Σκόπια, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές και νυχτερινές ώρες και κλείσιμο των καφετεριών και καταστημάτων εστίασης, μετά την ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, με απόφαση της κυβέρνησης, από τις 6 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την επικράτεια από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης.

Ακόμη, από την Τετάρτη 7 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου κλείνουν οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα, καθώς και τα γυμναστήρια και τα κλειστά γήπεδα. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα μπορούν να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του take away και του delivery.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζεται συνεχώς αυξημένος, όπως και ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, το υγειονομικό προσωπικό ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις, όμως πλέον το βάρος για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, που αγωνίζονται για να σώσουν ζωές, γίνεται ασήκωτο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολύ σοβαρές συνέπειες. Για αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση λαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια μετρούν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού και θανάτων από επιπτώσεις της νόσου σε σχέση με τον πληθυσμό της, όλους τους τελευταίους μήνες είχαν χαλαρώσει αρκετά τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς της Covid-19 στην κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου στη χώρα λειτουργούν κανονικά, ενώ τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες επιτρέπεται να λειτουργούν μέχρι τις 9 ώρα το βράδυ. Επίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας, ενώ όσοι εισέρχονται σε αυτήν δεν υποχρεούνται να φέρουν αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού. Το μόνο περιοριστικό μέτρο που ισχύει σήμερα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο βασικός λόγος που τα Σκόπια δεν είχαν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια όλου του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, σχετίζεται με καθαρά οικονομικές λογικές και γίνεται προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες της ήδη εύθραυστης οικονομίας της χώρας.

Στη μικρή βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 135.167 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 3.977 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ