Βαλκάνια

''Κόλαση'' στα Βαλκάνια: Οι ΗΠΑ αναδιοργανώνουν σταδιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει 29 νέα Humvees για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Αλβανίας ενόψει στρατιωτικών ασκήσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας των Βαλκανίων.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ είπε ότι τα οχήματα ήταν μέρος ενός «έργου προτεραιότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείες  για να βοηθήσουν στην μετατροπή  του 2ου τάγματος πεζικού της Αλβανίας σε μια μηχανοποιημένο Τάγμα πεζικού.

Η Αλβανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα χρησιμοποιήσει τα Humvees ενώ φιλοξενεί τμήματα πολυεθνικών ασκήσεων αυτό το καλοκαίρι που προγραμματίζονται ως οι μεγαλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι οποίες «σίγουρα θα δείξουν τη σημασία της Αλβανίας στην περιοχή», δήλωσε ο Kim .

Οι ΗΠΑ παρείχαν προηγουμένως στην Αλβανία τρία ελικόπτερα Black Hawk και άλλα Humvees. Η μικροσκοπική χώρα αντικαθιστά ξεπερασμένα όπλα με εξοπλισμό σύμφωνα με τα πρότυπα της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Αλβανία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2009 , αποστέλλοντας τακτικά μικρές στρατιωτικές μονάδες σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

«Οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι πάντα μαζί σας, πάντα με τη συμμαχία για την άμυνα και την ασφάλεια των κοινών μας αξιών», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η σταδιακή προσπάθεια των ΗΠΑ για περαιτέρω αναβάθμιση των μικρών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Αλβανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ