Βαλκάνια

Μεγάλες διαδηλώσεις στα Σκόπια σήμερα από εκατοντάδες Αλβανούς-Εθνοτική κόντρα με τους Σκοπιανούς

Μεγάλη διαδήλωση στην Αλβανία ξεκίνησε σήμερα, μετά τις προσευχές του τζαμιού της Παρασκευής από την περιοχή Cair των Σκοπίων. 

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στο κεντρικό δικαστήριο και μετά στο κυβερνητικό κτίριο. Το αίτημα τους είναι να ανακληθούν οι ποινές για την περιβόητη "σφαγή της Μεγάλης Παρασκευής". 

Υπενθυμίζεται ότι τρεις Αλβανοί ισλαμιστές καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία τεσσάρων χριστιανών αγοριών των Σκοπίων και ενός άνδρα την παραμονή της Μεγάλης Παρασκευής του 2012. 

Δύο από τους δολοφόνους διέφυγαν στο Κοσσυφοπέδιο. Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι η υπόθεση είναι νοθευμένη από την σκοπιανή κυβέρνηση. 

Οι ίδιοι παρουσιάζουν ισχυρισμούς του Ζαεφ όταν ήταν αντιπολίτευση, ο οποίος είχε δηλώσει ότι υπάρχουν “ενσύρματα δίκτυα” που ρίχνουν ένα εντελώς διαφορετικό φως στις δολοφονίες, κατηγορώντας το VMRO-DPMNE για αυτούς τους θανάτους. 

Μετά την κατάκτηση της εξουσίας το 2017, ο Ζάεφ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία που δήλωσε ότι έχει για το περιστατικό,αναφέρουν αλβανικές πηγές. 

Τελικά πριν από ένα χρόνο κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη ο ίδιος και αναγνώρισε ότι δεν έχει πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία. 

Η μεγάλη αστυνομική παρουσία ήταν εμφανής στο κέντρο των Σκοπίων σήμερα το απόγευμα, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές απείλησαν με «πόλεμο» εάν δεν καταργηθούν οι ποινές. 

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαδηλώσεων, Αλβανοί διαδηλωτές φώναξαν υπέρ της τρομοκρατικής ομάδας NLA / UCK που πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο του 2001 και ζήτησαν τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας.

Η πορεία διαδηλωτών σταμάτησε στο Μαυροβάσια και προς το παρόν οι διοργανωτές ζητούν το άνοιγμα του δρόμου. 

Ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας, Bedri Ajdari, απευθύνθηκε στην αστυνομία για να ανοίξει το δρόμο, προσφέροντάς τους το έγγραφο με το οποίο ανακοίνωσαν τη σημερινή τους διαμαρτυρία.  


Εν τω μεταξύ η σκοπιανή αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να μείνουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να μην κλιμακώσουν την κατάσταση. 

Ο Ατζντάρι είπε ότι σκοπός των διαδηλωτών είναι να απευθυνθούν στην κυβέρνηση, να δώσουν την προγραμματισμένη ομιλία και να διασκορπιστούν ειρηνικά και δημοκρατικά. 

"Τα δεινά των Αλβανών σε αυτήν τη χώρα δεν έχουν σταματήσει, αυτά τα δεινά βιώνουν η οικογένειά μου και πολλές άλλες οικογένειες. Ελπίζαμε να σταματήσουν τα δεινά μας και να αποδειχθεί δικαιοσύνη τόσο για τους σκοτωμένους όσο και για τους κρατουμένους.

Όμως, όσον αφορά τους Αλβανούς, οι κατηγορίες ισχύουν για να μας βλάψουν με θανατικές ποινές, με ισόβια κάθειρξη. Η κυβέρνηση Zaev δεν αναμενόταν να σβήσει την ελπίδα για δικαιοσύνη. Στεκόμαστε μπροστά στους ανθρώπους και λέμε ότι είμαστε περήφανοι για τα μέλη της οικογένειάς μας και ότι δεν είναι ένοχοι, αλλά το μόνο σφάλμα τους (για τους Σκοπιανούς) είναι ότι είναι Αλβανοί ", δήλωσε ο Ajdari, καλώντας και οργανώσεις από την Αλβανία να συμμετάσχουν μαζί τους.

Ο κίνδυνος να έχουμε πυροδότηση εθνοτικών εντάσεων ανάμεσα Αλβανούς και Σκοπιανούς εθνικιστές είναι μεγάλη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ