Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: ”Ο Ερντογάν θα απελάσει αν χρειαστεί 100.000 Αρμένιους από την Τουρκία”

Ο πόλεμος Αρμενίων-Αζέρων έχει επιφέρει αλυσιδωτές υπόγειες αντιδράσεις, τρομερού μίσους στο εσωτερικό της ισλαμικής εθνικιστικής Τουρκίας, η οποία βράζει στην κυριολεξία κατά των Αρμενίων.    

Η ουσία στο όλο ζήτημα είναι η δήλωση “βόμβα” την οποία ξεστόμισε πρώην βουλευτής του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με το όνομα Selina Doğan, η οποία έχει αρμενική καταγωγή, μιας και αν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, τότε θα είναι σίγουρα μια τραγική επανάληψη της αιματοβαμμένης ιστορίας στην χώρα αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια υπενθύμισε την δήλωση του 2010 τον τότε Πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι "αν χρειαστεί, η Τουρκία θα απελάσει άμεσα 100.000 πολίτες της Αρμενίας που ζουν στη χώρα". Αυτό το σενάριο φοβούνται πολλοί  από τους χιλιάδες Αρμένιους που ζουν σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, οι οποίοι  είναι τρομοκρατημένοι όπως είναι φυσικό από τυχόν αντιδράσεις φανατισμένων Τούρκων εθνικιστών.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη και 50.000 Αρμένιοι που γεννήθηκαν στην Τουρκία και έχουν την τουρκική υπηκοότητα.

Η Άγκυρα στηρίζει επίσημα στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία και τα τουρκικά κανάλια και ο τύπος κατηγορούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τους “κακούς” Αρμένιους, για αυτό και η αρμενική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης φέρεται να είναι σε κίνδυνο.

Οι εκδηλώσεις μίσους ξεκίνησαν με πορείες οχημάτων που κυματίζουν τις σημαίες του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, από  τη γειτονιά του Κουμκάπι στην Κων/πολη, η οποία φιλοξενεί μεγάλο αρμενικό πληθυσμό καθώς και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αρμενίας.

Το ζήτημα αυτό έχει επίσης γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι Αρμένιοι που ζουν στην Τουρκία, έχουν στοχοποιηθεί από τον φανατισμένο τουρκο-αζέρικο όχλο αναφέρει η ιστοσελίδα Duvar, αποτελώντας στόχο ρητορικής μίσους.

https://www.youtube.com/watch?v=BI_GNgZ1CCc

Η έκθεση Hate Speech in Media του 2019 που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Hrant Dink έδειξε ότι η ρητορική μίσους στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, απευθύνεται κυρίως στους Αρμένιους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος Varduhi Balyan, ο οποίος είναι Αρμένιος αλλά ζει στην Κωνσταντινούπολη από το 2013, δήλωσε ότι η επανάληψη της σύγκρουσης είναι μια μεγάλη πηγή θλίψης για όσους θέλουν την  ειρήνη στην περιοχή και εργάζονται ενεργά προς το σκοπό αυτό.

«Ως κάποιος που μεγάλωσε στην Αρμενία, συνηθίζεις με την σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ γιατί δεν σταματά ποτέ. Ακόμα κι αν υπάρχει εκεχειρία, αυτή η περιοχή είναι σαν ναρκοπέδιο όπου δεν ξέρεις ποτέ  πότε θα εκραγεί ", δήλωσε ο Balyan.

Ο Balyan είπε ότι η κατάσταση στην Τουρκία τον έχει φοβίσει σχετικά με την ασφάλειά του μέχρι του σημείου που μετακόμισε στο σπίτι ενός φίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ανησυχώ για την οικογένειά μου, τους φίλους μου και από τις δύο πλευρές και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να επιζήσουν μέσα από αυτήν την κόλαση εδώ και δεκαετίες λόγω της τρέχουσας πολιτικής», πρόσθεσε ο Balyan.

Ο Σάρκης είναι ένας Αρμένιος κοσμηματοπώλης που έχει το κατάστημα του μέσα στο Μεγάλο Παζάρι, αρνήθηκε  να δώσει το επώνυμό του λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του.

Ο κύριος αυτός δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία δεν γνωρίζουν τίποτα για τους Αρμένιους της χώρας και ότι προτιμά να μην συμμετέχει σε πολιτικές συζητήσεις στο χώρο εργασίας.

«Προσπαθούμε να μην συμμετάσχουμε σε τέτοιες συνομιλίες όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί οι άνθρωποι εδώ σου χαμογελούν και μετά μας καταριούνται πίσω από την πλάτη σου. Κανείς δεν θέλει πραγματικά να μάθει τι συμβαίνει. Δεν διαβάζουν τίποτα για το θέμα, οπότε τι μπορούμε  να τους εξηγήσουμε;", δήλωσε ο ίδιος.

Ο Αρμένιος κοσμηματοπώλης είπε ότι πολλοί Αρμένιοι ήθελαν να φύγουν εδώ και καιρό από τη χώρα και ότι η επαναλαμβανόμενη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσε αυτήν την επιθυμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μου θέλουν να φύγουν επειδή δεν βλέπουμε μείωση της ρητορικής μίσους εναντίον μας, και είμαστε πάντα στην πρώτη θέση. Έχω δύο παιδιά και πρέπει να τα σκεφτώ. Προς το παρόν αναρωτιέμαι αν κάτι  συμβεί στα παιδιά μου τι θα κάνω. Αυτή η κατάσταση δεν υπήρχε πριν γίνω γονέας, αλλά τώρα συμβαίνει », είπε ο Σάρκης.

Αυτή είναι η Τουρκία που στηρίζουν έμμεσα Γερμανία, Ρωσία και λοιπές πολιτισμένες υποτίθεται χώρες. Η Τουρκία είναι μια χώρα που το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά είναι εκτοπισμούς και γενοκτονίες δυστυχώς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ