Ιλίρ Μέτα
Βαλκάνια

Ιλίρ Μέτα: Σε βάρος τον Αλβανών η συμφωνία για ΑΟΖ με Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα, εκτός από αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με την απόφαση της Ελλάδας να διευρύνει την Αιγιαλίτιδα στα 12 ναυτικά μίλια, χθες προέβη σε μια περίεργη διαρροή. Έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που μόλις είχε απευθύνει στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Έντι Ράμα.

Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές μέσω του διαδικτύου, όπου σύμφωνα με το tachydromos.org, ο Πρόεδρος άφηνε να υπονοείται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στις επικοινωνίες του Ράμα με τον Έλληνα ΥπΕξ και ότι παζαρεύεται σε βάρος των συμφερόντων της Αλβανίας συνολική συμφωνία οριοθέτησης στο Ιόνιο. Με στόμφο μάλιστα επεσήμανε ότι εκείνος θα σταθεί εμπόδιο σε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αλβανίας και θα είναι αυστηρά προσηλωμένος σε όσα επιτάσσει η περιβόητη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Πρωθυπουργός από πλευράς του επίσης με κείμενα στο facebook είχε αντιτείνει ότι δεν υφίσταται καμιά εξέλιξη στις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις και ότι η συγκεκριμένη επέκταση ουδεμία σχέση έχει με την Αλβανία και είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά όμως δεν «πείθουν» τον Πρόεδρο και άλλο τόσο λιγότερο τα ΜΜΕ που συνεχίζουν να εγείρουν θύελλα στο φλιτζάνι του εθνικιστικού τσαγιού και του ανθελληνισμού.

Με την χθεσινή του επιστολή πάντως ο κ. Μέτα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτει σύγχυση στο ήδη έντονα παρεξηγημένο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο.

ΑΟΖ Ελλάδας Αλβανίας

Το σημείο δύο απ' τα αιτήματα που θέτει ο Πρόεδρος απαιτώντας απάντηση απ' τον Πρωθυπουργό είναι το πλέον ανησυχητικό: συγκεκριμένα ο Πρόεδρος ερωτά για το ποια είναι η επίσημη θέση της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της απόφασης της Αθήνας για επέκταση των Χωρικών Υδάτων στο Ιόνιο και τις συνέπειες, συμπεριλαμβανόμενες τις διεθνείς συνέπειες.

Αλήθεια ποια σημασία έχει η θέση της Αλβανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας που στηρίζεται σε όλη τη διεθνή νομολογία και πρακτική;

Ως προς το δεύτερο σκέλος τις συνέπειες προφανώς έχει υπόψη του τις αντιδράσεις της Άγκυρας και λογικά συνεπάγεται ότι τα Τίρανα θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη μην στενοχωρηθεί ο Ερντογάν.

Τούτο δεδομένου ότι στο τρίτο σημείο της επιστολής ερωτά να πληροφορηθεί τις ενέργειες που η αλβανική κυβέρνηση θα αναλάβει έναντι των συνεπειών που δύναται προκύψουν από την μονομερή ενέργεια της Ελλάδας!!!

Και για να είναι ακόμη πιο έντονη η ομίχλη και το πέπλο του μυστηρίου που αποκαλύπτει ο Πρόεδρος, θέλει να γίνει έλεγχος διαφάνειας για «μυστικές συνομιλίες» του αλβανού Πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογο του σχετικά με το θέμα…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ