Βαλκάνια

Ξεκίνησε η διαδικασία του διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου υπό την αιγίδα της ΕΕ

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και είχε διακοπεί πριν από είκοσι μήνες περίπου, ξανάρχισε σήμερα με τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου.

Την Ε.Ε. εκπροσώπησαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ. Τη Σερβία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Κόσοβο ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι.

Κατά την σημερινή εξ αποστάσεως διάσκεψη καθορίστηκαν και συμφωνήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη δια ζώσης διάσκεψη των δύο αντιπροσωπειών και του εκπροσώπου της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επανεκκίνηση του διαλόγου και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την ημερήσια διάταξη. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα, επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση. «Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από τον διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τα ανοιχτά ζητήματα με τη Σερβία. Συμμετέχουμε σε αυτήν την διαδικασία με μοναδική προοπτική την αμοιβαία αναγνώριση και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» επισήμανε ο Χότι. Επιβεβαίωσε δε, ότι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στην διαδικασία του διαλόγου με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στη Χάγη όπου αύριο θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου ο οποίος τον κατηγορεί για εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής των Αλβανών ανταρτών του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Αποσυνδέστε αμέσως το Wi-Fi" Τι τρομερό διαπίστωσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά την επίθεση κατά των στρατιωτικών αεροδρομίων

Ποιες διαπιστώσεις και τρομερά συμπεράσματα αφορούν σαφώς την ελληνική πολεμική μηχανή σε περίπτωση ελληνοτουρκικής...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή του Βορονέζ προκάλεσε σοβαρές ζημιές -Πεσκόφ: Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με πάταγο στο Κίεβο

Ρώσος Στρατηγός Karakaev: «Ο Oreshnik μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη»- Η Ρωσία είναι έτοιμη. Τα αντίποινα...