Βαλκάνια

Διαταγή ΑΓΕΕΔ στο στρατό του Μαυροβουνίου: Πειθαρχικές ποινές σε όσους παρακολουθούν ορθόδοξες λειτουργίες

“Θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μελών του στρατού του Μαυροβουνίου,που θα παρευρίσκονται σε ορθόδοξες λειτουργίες και θα απομακρυνθούν από την υπηρεσία”, αναφέρει η διαταγή του Μαυροβούνιου ΑΓΕΕΔ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων B92.

“Επιπλέον, τα μέλη του στρατού του Μαυροβουνίου θα πρέπει να ασκούν επιρροή στα μέλη της οικογένειάς τους και να τα αποθαρρύνουν από τη συμμετοχή σε διαμαρτυρίες κατά του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας”, συνεχίζει το  πρακτορείο ειδήσεων.

Αυτό, όπως διαπιστώνει η σερβική πλευρά, αφορά μέρος μόνο μιας απίστευτης διαταγής που εξέδωσε ο Μαυροβούνιος υποστράτηγος Dragutin Dakic, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, σε ειδική συνεδρίαση στις 6 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν ακριβώς οι ορθόδοξες λειτουργίες και κάποιες διαμαρτυρίες πιστών στρατιωτικών, καθώς τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εκφράζουν την αντίστασή τους στην αμφισβητούμενη διαταγή με τη συμμετοχή τους σε αυτές.

Ο Ντάκιτς ανέφερε στους συνεργάτες του ότι είχε λάβει πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατού του Μαυροβουνίου, ότι κάποιοι στρατιώτες και αξιωματικοί παρακολουθούν τις διαμαρτυρίες, και έδωσε εντολή ώστε οι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών να εργάζονταν εντατικά για να συγκεντρώσουν πληροφορίες, σχετικά με τα μέλη του Στρατού του Μαυροβουνίου που συμμετείχαν σε εξέγερση με θέμα την ορθόδοξη θρησκεία.

“Αυτές οι υποτιθέμενες θρησκευτικές διαμαρτυρίες, στρέφονται κατά της συνταγματικής τάξης και της κυριαρχίας του Μαυροβουνίου και γι 'αυτούς τους λόγους, τα μέλη του Στρατού δεν έχουν θέση σε αυτές”, δήλωσε ρητά ο στρατηγός Ντάκιτς.

Το πρόβλημα για την ηγεσία του στρατού του Μαυροβουνίου στο όλο θέμα, είναι η θρησκεία ή παρουσία μελών των ρωσικών υπηρεσιών στη χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τύπο της χώρας.

Διότι η ορθόδοξη πίστη δεν έχει καμία σχέση με πολιτικά παιχνίδια και πολιτικές, αλλά αφορά το δικαίωμα στη θρησκεία του κάθε πολίτη, ή μήπως δεν ισχύει και αυτό στην χώρα αυτή;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ