Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Το Μαυροβούνιο απαίτησε από τον Σέρβο ΥΠΑΜ να αφαιρέσει τα σερβικά εθνόσημα

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου ανέφεραν ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου εξέδωσαν για πρώτη φορά άδεια στην αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας τη Δευτέρα το απόγευμα, υπονοώντας ότι τους επιτρέπεται να φτάσουν στο Κολάσιν με στολές.

Ωστόσο, το βράδυ κάλεσαν τον Σέρβο πρεσβευτή στην Ποντγκόριτσα, κ. Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς και του είπαν ότι η άδεια ακυρώνεται αν οι επίσημοι φορούσαν στολές.

Ο Βούλιν αρνήθηκε ότι μια αντιπροσωπεία του Σερβικού Στρατού είχε σταματήσει στη διέλευση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι αρχές της χώρας αυτής δεν επέτρεψαν σε αυτόν και σε σερβική αντιπροσωπεία να εισέλθουν στο Μαυροβούνιο ντυμένοι με σερβικές στολές.

Ο Βούλιν παρακολούθησε μια ιερή λειτουργία στη Μονή Κωστρικοκάκα στο Ρότσι κοντά στο Κολάσιν, η οποία αφορούσε μνημόσυνο για την δολοφονία του Υπουργού Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Παλέ Μπουλάτοβιτς.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε από τον μητροπολίτη Αλεξανδρινό του Μαυροβουνίου και στη λειτουργία συμμετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας του Παλέ Μπουλάτοβιτς αλλά και πολλοί πολίτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Srdjan Darmanovic επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η σερβική αντιπροσωπία είχε τη δυνατότητα να έρθει στο Μαυροβούνιο ανεπίσημα, χωρίς να φορά όμως στρατιωτικές στολές.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η χώρα προβλέπει τη χρήση στρατιωτικών στολών μόνο για την επίσκεψη μνημείων εθνικής σημασίας. "Επειδή το μνημείο Μπουλατόβιτς δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, οι στολές μιας άλλης χώρας δεν αποτελούν επιλογή", δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου σε συνέντευξη Τύπου.

Μιλάμε για δύο χώρες που ήταν ενωμένες μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ενώ στο Μαυροβούνιο διαβιεί μεγάλη σερβική κοινότητα.

 

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ