Βαλκάνια

Και... τέταρτος δήμαρχος του Ράμα με ποινικό μητρώο - Φέρεται να συνελήφθη στην Ελλάδα

Κι ενώ ο Ράμα συνεχίζει να ακκίζεται και να ποζάρει για την Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που ανέλαβε με την έναρξη του νέου έτους, οι αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με ποινικό παρελθόν μοιάζουν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Έτσι, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) κατηγόρησε τον δήμαρχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) της Μαλλακάστρας, Κερίμ Ισμαίλαϊ για απόκρυψη ποινικού παρελθόντος στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον τέταρτο δήμαρχο του ΣΚ, που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κατηγορίες. Ο Ισμαίλαϊ φέρεται είτε να συνελήφθη, είτε να φυλακίσθηκε στην Ελλάδα, και να απελάθηκε την περίοδο 1999-2000. Ο ΔΚ ισχυρίζεται ότι ο Ισμαίλαϊ κατέθεσε ψευδή δήλωση όταν έθεσε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αποκρύπτοντας ως μη όφειλε στοιχεία από το ποινικό του μητρώο.

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν εάν έχουν συλληφθεί, φυλακισθεί, ή καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα από δικαστικές αρχές ξένης χώρας.

Το ΔΚ ζήτησε από την Εισαγγελία να εξακριβώσει το ποινικό παρελθόν του δημάρχου Μαλλακάστρας. Σε σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από τον γενικό γραμματέα Γκαζμέντ Μπαρντί, επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας οφείλει να διερευνήσει και να απαντήσει άμεσα, προκειμένου άτομα με ποινικό μητρώο να απομακρύνονται το ταχύτερο από δημόσια αξιώματα.

Τον Αύγουστο, ο δήμαρχος Σκόδρας, Βαλντρίν Πιέτρι παραιτήθηκε μετά από αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για καταδίκη του στην Ιταλία για εμπόριο ναρκωτικών.

Τον Σεπτέμβριο, το ΔΚ είχε ζητήσει από την Εισαγγελία να ερευνήσει το παρελθόν ενός ακόμη δημάρχου του ΣΚ, του Μαρκ Μπαμπανι, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε αποκρύψει συλλήψεις, καταδίκες, καθώς και χρήση πλαστών ταυτοτήτων. Η αντιπολίτευση είχε δημοσιεύσει έγγραφα που αποδείκνυαν ότι είχε συλληφθεί και καταδικαστεί στην Ιταλία για κλοπή αυτοκινήτων με το όνομα Σαϊμίρ Μαρκ Μπάμπαϊ το 1994.

Τον Νοέμβριο, μετά από κατηγορίες της αντιπολίτευσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απομάκρυνε τον δήμαρχο Ατζίμ Καϊμάκου, μετά από ομολογία του ότι απέκρυψε το ποινικό του παρελθόν στη δήλωσή του. Παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, ο Καϊμάκου είναι φυγάς και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τον εντοπίσουν.

Και ενώ τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν ένα μόνο κεφάλαιο του έπους «Χίλιες και μία περιπέτειες των δημάρχων του Έντι Ράμα», ουδένα στη γείτονα ή τη διεθνή κοινότητα θα ξενίσουν κατηγορίες για πέμπτο και για τέταρτο δήμαρχο του ΣΚ με... κρυφό ποινικό μητρώο.

Ας σημειωθεί ότι οι δημοτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στη γείτονα τον Ιούνιο του 2019 ήσαν στην ουσία μονοκομματικές, καθώς δεν συμμετείχαν άλλα κόμματα παρεκτός του κυβερνώντος, ενώ διεθνείς παρατηρητές είχαν αναφέρει πληθώρα παρατυπιών και παραβάσεων την εκλογικής νομοθεσίας, όπως εξαγοράς ψήφων, εκβιασμών και εκφοβισμών.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...