Βαλκάνια

Ζάεφ: "Η Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα όπως την αναγνώρισε ο ΟΗΕ το 1977"

Ο Ζόραν Ζάεφ, προκαλεί ζητώντας από το βήμα του κοινοβουλίου της χώρας του να αναγνωρίσει η Βουλγαρία τη Μακεδονική γλώσσα, όπως έκανε το 1977 και ο ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 και αναμένει από την ευρωπαϊκή Βουλγαρία να την αποδεχθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αυτό απάντησε σε ερώτηση της βουλευτή του VMRO-DPMNE, Άνα Λάσκοσκα, που τον κατηγόρησε ότι παρενέβη στο έργο της κοινής επιτροπής με τη Βουλγαρία για τα ιστορικά θέματα.

«Προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε όλες τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας, μία από τις οποίες είναι η Επιτροπή, η οποία στοχεύει στην οικοδόμηση πρόσθετης φιλίας μέσω των ιστορικών γεγονότων και όχι σε αύξηση της εχθρότητας.

Η Επιτροπή μας είναι ειδική, αποτελείται από επαγγελματίες και σέβομαι αυτό που διαπραγματεύονται, την αγάπη που δείχνουν για τη χώρα τους, την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα. Μαθαίνω από αυτούς και πιστεύω ότι κατά την ανάπτυξη των στρατηγικών θα βρούμε μια λύση, όπως βρήκαμε μια αποδεκτή λύση για τις τέσσερις ιστορικές ημερομηνίες», είπε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει στην υποστήριξη της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

«Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα ήταν μεταξύ των κυριότερων υπερασπιστών μας που αγωνίστηκαν στα επιχειρήματα στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

 

πηγή: echedoros-a.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ