Βαλκάνια

ΥΠΕΞ: Η απάντηση για την άρνηση έναρξης διαπραγματευτικών διαδικασιών της Ε.Ε. με τα Σκόπια

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, στέλνει το μήνυμα πως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς να φωτογραφίζει η να αναφέρει συγκεκριμένα τα Σκόπια.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών, λίγο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια, όπου ο Ζόραν Ζάεφ ζητά πρόωρες εκλογές, χωρίς πάντως να γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην γειτονική χώρα, αλλά στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων γενικά.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές σχολιάζουν αναφορικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια πως η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών.

Όλα ξεκίνησαν με το “μπλόκο” της Γαλλίας και άλλων χωρών στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Σκόπια και Αλβανία, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Και σημειώνει πως η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους».

Παράλληλα, «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ