Βαλκάνια

Κόσοβο: Στις κάλπες την Κυριακή οι πολίτες

Εν αναμονή κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται το Κόσοβο λόγω των δημοσκοπήσεων για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου. Οι δημοσκόποι αφενός δίνουν προβάδισμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης αφετέρου εικάζουν ότι κανένα κόμμα δεν θα λάβει ποσοστό ψήφων που θα του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση

Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν πρώτο κόμμα την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, με ποσοστό 29%. Το κόμμα αυτό συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές φαίνεται πως αύξησε τη δύναμη του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) με ποσοστό 24% με ηγέτη τον Άλμπιν Κούρτι, το οποίο στο παρελθόν εκπροσωπούσε εξτρεμιστικές τάσεις. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται διαλλακτικό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του Χάσιμ Θάτσι με ποσοστό 21%. Το κόμμα αυτό φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όταν έλαβε το 34% των ψήφων. Ο συνασπισμός της "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου" και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) που ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι φέρεται να λαμβάνει το 13% των ψήφων. To όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός κομμάτων από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο με την επωνυμία NISMA του οποίου ηγείται ο Φατμίρ Λιμάι και αναμένεται να λάβει ποσοστό 7%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ