Βαλκάνια

Ταξίδι-«αστραπή» του Ε. Ράμα στη Τουρκία, συναντήθηκε με τον Ερντογάν - Η Άγκυρα έστειλε αποβατικό στο Δυρράχιο


Σε τουρκικό κλοιό η Ελλάδα. Η Άγκυρα μέσω της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Αλβανίας επιχειρεί να μετατρέψει τη γειτονική χώρα σε έναν ακόμη ισχυρό βραχίωνα άσκησης πίεσης προς την Αθήνα με στόχο την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εδαφών.

Έτσι λοιπόν, στην εξοχική κατοικία του Ταγίπ Ερντογάν στον Μαρμαρά, βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απόλαυσε την φιλοξενία του Τούρκου προέδρου όπως γράφει ο ίδιος, λίγες μέρες μετά την συνάντηση του Ερντογάν με τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας στο Σεράγεβο.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για τα θέματα που συζητήθηκαν, εικάζεται όμως πως η ατζέντα κινήθηκε γύρω από τα διμερή θέματα καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή. Όσον αφορά τα διμερή θέματα, η Τουρκία κατά την διακυβέρνηση Ράμα έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας με σημαντικές επενδύσεις ενώ ταυτόχρονα έχει αυξήσει δραματικά την επιρροή της προς την Αλβανία σε θρησκευτικό και πολιτιστικό επίπεδο, αναφέρει το himara.gr

Ο Ράμα έχει δηλώσει πολλές φορές τον θαυμασμό του προς τον Ερντογάν ενώ εκφράζει πλήρη ταύτιση απόψεων με τον Τούρκο Πρωθυπουργό όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσφυγική κρίση και τον ρόλο των Γκιουλενιστών. Η σύμπλευση των δύο ηγετών ξεκινά από όταν ο Ράμα ήταν ακόμη αρχηγός της αντιπολίτευσης. Το 2016, σε συνέντευξή του στην Τουρκική "Ανατολού", ο Ράμα δήλωσε πως η ισλαμοφοβία αποτελεί επίθεση στις θεμελιώδεις ρίζες του αλβανισμού και χαρακτήρισε το ισλάμ ως πηγή της ύπαρξης του αλβανικού έθνους.

 

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΛΟΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Το τουρκικό αποβατικό TCG Bayraktar (L-402) βρίσκεται στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 18 Ιουλίου. Το πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, έδεσε σε προβλήτα του Δυρραχίου το πρωί της 16ης Ιουλίου, ενώ το πλήρωμά του έγινε δεκτό από τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας.

Το πλοίο θα επισκεφθούν κεντρικές και τοπικές αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας. Το πλοίο που έχει μήκος 139 μέτρα έχει πλήρωμα 400 ατόμων συμπεριλαμβανομένων φοιτητών της τουρκικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου εκτός από τους Τούρκους υπάρχουν και σπουδαστές διάφορων άλλων χωρών.

Ένας από τους στόχους της άφιξης του πλοίου, εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είναι να προσφέρει στους σπουδαστές την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσα με επισκέψεις που σχετίζονται με τη πλοήγηση, τακτικών ελιγμών και κατάσβεση πυρκαγιών.

Η τουρκική Ναυτική Ακαδημία πραγματοποιεί μια σειρά καλοκαιρινών ασκήσεων, ώστε οι σπουδαστές να εξοικειωθούν με τη ζωή στο πλοίο και με ιδίως με τις συνθήκες εν πλω, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
https://twitter.com/isozygio/status/1151598856142016512?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ