Βαλκάνια

Σύγκρουση μεταξύ Σέρβων-Κοσοβάρων στη Μιτρόβιτσα - Πυρά με αυτόματα όπλα κατά αλβανικών ΕΔ (Βίντεο-φωτογραφίες)

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Μεγάλη «φωτιά» άναψε σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους με κανονικές μάχες, σε μια επιστροφή της περιόδου 1999, από την αντίστροφή αυτή φορά πλευρά, όταν οι Σέρβοι το αποφάσισαν και πήραν φόρα και επιτίθενται κατά του σχεδίου εκδίωξης τους από τους Αλβανούς.

Αυτήν την στιγμή αλβανικά και σερβικά ΜΜΕ με φωτογραφίες και βίντεο παρουσιάζουν το ξεκίνημα ενός πιθανού πολέμου, σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως  πραγματική πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. 

Μετά την επέμβαση των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στην Βόρεια Μιτρόβιτσα κατά παράβαση του άρθρου 1244 του ΟΗΕ, οι Σέρβοι πολίτες πήραν τον νόμο στα χέρια τους και τώρα άντε να τους μαζέψουν οι αρχές του Κοσόβου.       

Στην περιοχή Zubin Potok, πάνοπλοι Σέρβοι παραστρατιωτικοί και πολίτες ρίχνουν με αυτόματα όπλα προς την κατεύθυνση της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου σε κανονική μάχη.

https://youtu.be/5IZjPN3L2po?t=1

Την είδηση επιβεβαιώνει και η αλβανική εφημερίδα "Bota sot" από τη Μιτρόβιτσα, η οποία προσθέτει ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου απαντά με πυροβόλα όπλα διεξάγοντας μια κανονική μάχη.

Σύμφωνα με την πηγή, οι Σέρβοι κατασκεύασαν οδοφράγματα, τα οποία οι Ειδικές Δυνάμεις Αστυνομικών Μονάδων του Κοσσυφοπεδίου δεν επιθυμούν να διεισδύσουν εκεί.

Όλα ξεκίνησαν όταν είχαμε αστυνομική ενέργεια των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περίπου 25 Σέρβοι.

Η Ειδική Αστυνομική Μονάδα του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε έναν μεγάλο αριθμό Σέρβων αστυνομικών που υποπτεύονται ότι εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο. Μετά τις συλλήψεις αυτές, οι Σέρβοι της περιοχής έχουν μπλοκάρει τους δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μεταξύ των συλληφθέντων στη σημερινή δράση είναι ο Σέρβος διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού στο Zubin Potok, για αυτό και οι αντιδράσεις των Σέρβων θα είναι καταιγιστικές σύμφωνα με πολλούς.

https://www.youtube.com/watch?v=0D3y1Piee9M&feature=youtu.be&t=2

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι μίλησε για τη σημερινή δράση της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, που πραγματοποιήθηκε στους δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Είπε ότι σε κάθε περίπτωση, τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου των ενόπλων δυνάμεων του KSF, βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Σύμφωνα με τον Κοσοβάρο πρόεδρο, η σημερινή επιδρομή στο βορρά είναι φυσιολογική και δεν απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κοινότητα, μόνο που δεν έπεισε κανέναν.

Ο Θάτσι δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας της χώρας για «επιχείρηση καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την σύλληψη αξιωματούχων και των πολιτών (Σέρβων)  που ήταν μέρος εγκληματικών ενεργειών.

Το νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τραυματίες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο βορρά. Σε σχετική ανακοίνωση, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Ζαχίρ Μούσα, δήλωσε ότι κανένας από τους αστυνομικούς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση υγείας.

"Κανένας από τους αστυνομικούς δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση υγείας. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι και ένας στον μηρό. Ο εν λόγω αστυνομικός έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση", δήλωσε ο ίδιος.

Δύο αστυνομικοί έχουν σημαντικές σωματικές βλάβες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Αυτήν την στιγμή, θωρακισμένα οχήματα της Ειδικής Μονάδας Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου αποσύρθηκαν από ένα τμήμα του βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Τα αστυνομικά οχήματα κινούνται προς το παρόν στον αυτοκινητόδρομο Mitrovica-Zubin Potok προς τη Μιτρόβιτσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ