Βαλκάνια

Tα αλβανικά πλέον θα είναι η επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ - Ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου

Υποικ: Μιλάω αλβανικά και βαρδαρικά

Μετά την υπογραφή του Νόμου για τις Γλώσσες από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, άρχισαν να αλλάζουν όλες οι πινακίδες σε όλη τη βόρεια ΠΓΔΜ.Ο πρώτος δρόμος από τον οποίο άρχισε η αλλαγή των πινακίδων με ονομασία και στα αλβανικά είναι η «οδός της Μακεδονίας».

Οι πρώτες δίγλωσσες πινακίδες ξεκίνησαν από το Μοναστήρι, και αυτό θα συνεχισθεί και σε άλλες πόλεις, όπου υπάρχουν Αλβανοί. Θα αλλάξουν επίσης και οι πινακίδες στη Στρώμνιτσα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας, Κρεσνίκ Μπεκτέσι, παρουσίασε το Πρόγραμμα Ανταγωνισμού, το Πρόγραμμα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στους δημοσιογράφους, μιλώντας στην αλβανική γλώσσα. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στους δημοσιογράφους που απευθυνόμενοι στη σλαβική, ρώτησαν τον υπουργό ‘ποια είναι η επίσημη γλώσσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας;’.

Ο υπουργός Μπεκτέσι υπενθύμισε ότι από σήμερα, η αλβανική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα και τόνισε ότι επίσημες γλώσσες και ισότιμες με τη ‘μακεδονική’ – (βαρδαρική), είναι η αλβανική γλώσσα, δεδομένου ότι πάνω από το 20% των κατοίκων μιλούν αλβανικά και ότι ο νόμος έχει ήδη δημοσιευθεί στην ‘Εφημερίδα της Κυβερνήσεως’.

Ο Μπεκτέσι είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δίδει συνέντευξη Τύπου στην αλβανική γλώσσα. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτε για μένα. Πρέπει να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, αφού και πριν ακόμη από τη δημοσίευση του νόμου περί των γλωσσών στην Γκαζέτεν Ζουρτάρε, ως πολίτης αυτής της χώρας μιλώ και τις δύο γλώσσες και έτσι θα συνεχίσω και στο μέλλον», είπε ο Μπεκτέσι, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

 Βαλκανικό Περισκόπιο  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ