Βαλκάνια

«Ωρολογιακή βόμβα» το Κόσοβο - Βελιγράδι: «Εθνοκάθαρση πραγματοποιούν οι Αλβανοί, θα επέμβουμε στρατιωτικά» - Μεταφέρονται όπλα στη Μιτρόβιτσα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο καθώς όπως μεταδίδουν σερβικά ΜΜΕ, μεταφέρονται όπλα από τις ΗΠΑ στη Β.Μιτρόβιτσα. Την ίδια στιγμή οι αρχές του Βελιγραδίου δηλώνουν πως είναι έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά καθώς αυτό είναι η μόνη επιλογή στην επιθετικότητα της Πρίστινα.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η χώρα της δεν θα χρειαστεί «ποτέ να χρησιμοποιήσει τον στρατό της», ακόμα κι αν είναι, όπως είπε, μια πιθανότητα δεδομένης της επιθυμίας του Κοσόβου να αποκτήσει τη δική του στρατιωτική δύναμη.

«Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας, όμως αυτή τη στιγμή είναι μια από τις επιλογές στο τραπέζι και δεν μπορούμε να παρατηρούμε κάποιον να προχωρά σε μια νέα εθνοκάθαρση» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άνα Μπρνάμπιτς.

Την Τρίτη (χθες), ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις κοσοβάρικες αρχές ότι θέλουν να «εκδιώξουν τον σερβικό λαό από το Κόσοβο», εγείροντας τελωνειακούς φραγμούς και εξετάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατού.

Περίπου 120.000 Σέρβοι παρέμειναν στο Κόσοβο μετά τον πόλεμο ανάμεσα σε αυτονομιστές Αλβανούς Κοσοβάρους και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου (1998-99).

Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του, που ανακηρύχτηκε το 2008. Οι σχέσεις του με την Πρίστινα δεν είναι καλές και επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα εξετάσει στις 14 Δεκεμβρίου σε δεύτερη ανάγνωση τη δημιουργία στρατού. Η ασφάλεια του Κοσόβου διασφαλίζεται σήμερα από διεθνή δύναμη. Εξάλλου, η Πρίστινα επέβαλε στις 22 Νοεμβρίου τελωνειακούς δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα, απόφαση που καταδίκασαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες.

Οι δασμοί επιβλήθηκαν μετά την άρνηση της Ιντερπόλ να δεχθεί την ένταξη του Κοσόβου. Η Πρίστινα κατηγορεί το Βελιγράδι ότι ευθύνεται για την απόρριψη αυτή.

Προς το παρόν, αυτόν οι τελωνειακοί φραγμοί δεν μοιάζει να είχαν χειροπιαστές συνέπειες όσον αφορά τον εφοδιασμό ή την αύξηση των τιμών, περιλαμβανομένων και των τομέων όπου ζει ο σερβικός πληθυσμός.

Χιλιάδες Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο βρέθηκαν στον δρόμο μετά το επεισόδιο σύλληψης 4 ομοεθνών τους και την αύξηση των δασμών, φωνάζοντας με πλακάτ και σερβικές σημαίες: «ΕΕ άνοιξε τα μάτια σου», «Μην δηλητηριάζετε τα παιδιά μας», «Έρχονται και μας τρομοκρατούν».

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε λόγω της εισαγωγής τεράστιων πρόσθετων φόρων σε αγαθά από τη Σερβία, αλλά και της σύλληψης των τεσσάρων Σέρβων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Τα άτομα αυτά συγκεντρώθηκαν σε μια δυναμική διαμαρτυρία σε τέσσερις περιοχές του Βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κοσοβάρικων τελωνείων, Αντριάτικ Σταβιλέτσι, περίπου 40 φορτηγά εισήλθαν στο Κόσοβο μετά την επιβολή των δασμών στο 100%. Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε επίσης πως οι κοσοβάρικες επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ο εφοδιασμός διασφαλίζεται επίσης προς το παρόν από τα αποθέματα, από τα προϊόντα που προέρχονται από την Αλβανία και την πΓΔΜ, αλλά ενδεχομένως και από την αύξηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γεμάτα από νέα όπλα για την προμήθεια του στρατού του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται στο δρόμο προς τις βάσεις της δύναμης ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Novosti" τα στοιχεία αυτά λήφθηκαν από τις σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Επιπλέον, όπως γράφει η εφημερίδα, οι Σέρβοι πληροφοριοδότες δήλωσαν ότι τα όπλα διανεμήθηκαν στη νότια Μιτρόβιτσα. Aναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ακόμη και ο φόρος 100% που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στα σερβικά αγαθά είναι η ιδέα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας λόγω της σερβικής αντίστασης, το Κοσσυφοπέδιο σκοπεύει να αποκλείσει πλήρως το Βορρά και μέσω της KFOR να κλείσει τις διαβάσεις στο Jarinje/Bërnajk.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κόσμος 0

Εκεί που ήσουν ήμουνα! Σκηνικό Έβρου στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ-Τώρα νιώθουν στο πετσί τους οι Ευρωπαίοι την αξία της Ελλάδας (Βίντεο)

Βίαια επεισόδια με μετανάστες στα σύνορά της Πολωνίας -Aυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε...