Βαλκάνια

Σχέδιο Μ. Αλβανίας σε εξέλιξη - Συνεργάτης της Κλίντον & του Σόρος χαιρετά με τον Αλβανικό Αετό - Αναλαμβάνει την εξωτερική πολιτική του Κογκρέσου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για σύσταση της "Μεγάλης Αλβανίας", καθώς στενός συνεργάτης της Κλίντον και του Σόρος χαιρετά με τον Αλβανικό Αετό.

Ο Έλιοτ Ένγκελ, γνωστός για την φιλοαλβανική του στάση και την πολιτική του στο θέμα του Κοσόβου, αναλαμβάνει την εξωτερική πολιτική του Κογκρέσου, με τον ενθουσιασμό στα Τίρανα να είναι εμφανέστατος.

Αλβανικό δημοσίευμα, τονίζει επανειλημμένως την θετική (για την Αλβανία και τους Αλβανούς του Κοσόβου) εξέλιξη, εξυμνώντας την φιλοαλβανική στάση του αμερικανού πολιτικού.

Πόση επιρροή έχει πραγματικά ο Ένγκελ όμως στην αμερικανική πολιτική σκηνή; Κατά πόσο είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί άμεσα η Ελλάδα από τον ένθερμο υποστηρικτή του αλβανικού αλυτρωτισμού;

Η ΝΤΠ έχει απλώσει τα πλοκάμια της Βαλκάνια και ήδη βιώνουμε τα πρώτα στάδια μιας σημαντικής αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Οι εξελίξεις από δω και μπρος τρέχουν.

"Η μεγάλη ανατροπή στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2018 έγινε με τον έλεγχο από το Δημοκρατικό Κόμμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τώρα η νομοθετική εξουσία στην Ουάσιγκτον έχει διαιρεθεί. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί τη Βουλή των Αντιπροσώπων", γράφει ο Χάρι Μπαϊρακτάρι στην "Ιλλυρία".

Και συνεχίζει:

"Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να συνεργασθεί με τη νέα Δημοκρατική πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Ωστόσο απομένει να δούμε εάν ο διαχωρισμός των εξουσιών θα δημιουργήσει περισσότερη συνεργασία ή σύγκρουση στην Ουάσιγκτον.

Για τους Αλβανούς, αυτή η διαφορά σηματοδοτεί μια άλλη ιστορική στιγμή. Με τη νίκη των Δημοκρατικών, μια φιγούρα που οι Αλβανοί γνωρίζουν πολύ καλά, ο γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ θα γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Αυτό θα οδηγήσει στην ανάληψη μιας θέσης στην εξωτερική πολιτική του Καπιτωλίου, από έναν άνθρωπο που εργάζεται σκληρά επί 30 χρόνια για το αλβανικό ζήτημα, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς όπου και αν ζουν, για την ειρήνη και δημοκρατία στα Βαλκάνια.

Από τη νέα αυτή θέση, θα έχει περισσότερη ευχέρεια και ισχύ να μας βοηθήσει στο έργο μας.

Ο Ένγκελ έχει μεγάλη εμπειρία στην Επιτροπή αυτή. Από τη δεκαετία του 1990, σε συνεργασία με τον Μπεν Γκίλμαν είχαν οργανώσει τον προσανατολισμό της επιτροπής, εξ ολοκλήρου, στο Κοσσυφοπέδιο.

Τώρα ως πρόεδρος αυτής της ισχυρής επιτροπής, ο Ένγκελ θα έχει τη δύναμη να ασκεί πιέσει για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς. Ήδη το γραφείο του έχει ασκήσει πιέσεις για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ.

Θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλές δεσμεύσεις σε όλον τον κόσμο. Η νέα επιτροπή με την νέα σύνθεσή της θα έχει άλλες ευρύτερες παγκόσμιες προτεραιότητες. Οι σχέσεις με την Κίνα, με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Μέση Ανατολή.

Ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα αντικατοπτρίζονται στα Βαλκάνια, αλλά η περιοχή παραμένει κενή από την παρουσία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον, με τον Ένγκελ στην ηγεσία της Επιτροπής, διασφαλίζεται ότι δεν θα λησμονηθούν τα θέματα που ενδιαφέρουν τους Αλβανούς και οι ΗΠΑ θα έχουν την προσοχή τους στην περιοχή μας", σημειώνει ο συντάκτης, σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Προφανώς ο συνεργάτης της Κλίντον και του Σόρος ανέλαβε να προωθήσει το σχέδιο της "Μεγάλης Αλβανίας" δημιουργώντας χαρά και ικανοποίηση στα Τίρανα. Σε βάρος πολλών λαών στα Βαλκάνια, οι εκπρόσωποι της ΝΤΠ ενορχηστρώνουν σχέδια που μόνο σε σημαντική αποσταθεροποίηση και συγκρούσεις μπορούν να οδηγήσουν.

Το σκηνικό για πρόκληση σοβαρών και επικίνδυνων εξελίξεων στα Βαλκάνια είναι έτοιμο. Πάντα πίσω από τέτοιες ανώμαλες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι αλυτρωτικού χαρακτήρα κινήσεις των Αλβανών στα Βαλκάνια με την προσπάθεια δημιουργίας της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας», ήταν η δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με αφορμή τον εξοπλισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε προ λίγων μηνών ότι δεν εκπλήσσεται γιατί πρόκειται για τους παλιούς συμμάχους τους και πρόσθεσε ότι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προβλέπει το Κοσσυφοπέδιο να έχει στρατό και ότι ο μόνος στρατός που μπορεί να υπάρχει είναι οι KFOR.

Κατέληξε λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το παιδί της κυβέρνησης Κλίντον.

Image result for miku i shqiptareve eliot engel bairaktari

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ