Βαλκάνια

Ανακηρύσσουν αυτονομία οι Σέρβοι του Κοσόβου - Σε πολεμική ετοιμότητα οι δυνάμεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ-Σερβίας

Προς ανακήρυξη αυτονομίας οδεύουν οι Σέρβοι του Κοσόβου σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανόφωνων ΜΜΕ. Όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αλλάζει ο χάρτης των Βαλκανίων πλέον με τον διαμελισμό του Κοσόβου προ τον πυλών.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε για αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξαιτίας της έντασης που δημιουργήθηκε στο Κόσοβο. Οι φήμες και οι πληροφορίες, κυρίως αλβανόγλωσσων ΜΜΕ, ότι αύριο οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία της περιοχής, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Πρίστινα.

Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ παρατηρείται και κινητικότητα από την πλευρά της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR). Σημειώνεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πρίστινα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Τις τελευταίες ημέρες πολλά σερβικά, εθνικιστικά, ΜΜΕ παρουσίαζαν την 4η Αυγούστου ως ημερομηνία όπου οι Σέρβοι- αν δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων- θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν την τύχη στα χέρια τους. Όλα αυτά προκάλεσαν κλίμα έντασης και αβεβαιότητας για το τι θα ακολουθήσει αύριο.

Ο Ράμους Χαραντινάι, προκειμένου να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των Σέρβων, προειδοποίησε ότι θα παταχθεί κάθε παράνομη πράξη. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι προετοιμάζεται κάτι. Παρ' όλα αυτά, διέταξα αυξημένη ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ράμους Χαραντινάι, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, με ανοιχτή επιστολή του προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ζητάει να επιδείξουν σύνεση, να διατηρήσουν την ηρεμία στις πόλεις τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες των Αλβανών. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπόσχεται ότι η Σερβία δεν θα αφήσει αβοήθητους τους Σέρβους. «Η Σερβία είναι έτοιμη σήμερα να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντί σας, να προστατεύσει τη ζωή σας και την ειρήνη, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Όσο είμαι εγώ επικεφαλής στη Σερβία δεν θα επιτρέψουμε οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις. Νέα "καταιγίδα" (σ.σ. Κωδική ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης των Κροατών στην Κράινα το 1995) στο Κόσοβο, δεν πρόκειται να συμβεί» αναφέρει στην επιστολή προς τον σερβικό λαό του Κοσόβου, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η ένταση στο Κόσοβο ενισχύθηκε και εξαιτίας της αναγγελίας από τα Τίρανα για κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Λάδι στη φωτιά έριξαν επίσης και οι δηλώσεις, σήμερα, του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, ότι στο διάλογο με το Βελιγράδι, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, θα θέσει και το θέμα της προσάρτησης στο Κόσοβο της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.

KFOR: «Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε όταν χρειαστεί»

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπαρνάμπιτς σχολιάζοντας την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση είναι πιο ανοικτή και ακούει τη στάση της Σερβίας όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

«Τώρα έχω την εντύπωση ότι έχουμε έναν συνομιλητή ο οποίος είναι πρόθυμος να μας ακούσει, πολλές φορές είχα την εντύπωση στη σύντομη πολιτική μου εμπειρία, ότι έχω έναν συνομιλητή που δεν ήταν πρόθυμος να μας ακούσει, ήταν σαν να μιλούσαμε σε τοίχο. Τώρα, έχουμε μια διοίκηση που φαίνεται να είναι ανοιχτή για να μας ακούσει και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμάς», είπε η Άνα Μπαρνάμπιτς.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός ναύαρχος, Τζέιμς Φόγκο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κοσσυφοπέδιο διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες της Συμμαχίας είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση σε περίπτωση ενδεχόμενης κλιμάκωσης, αναφέρει το echedoros.

«Κάθε φορά που συζητιούνται πολιτικές αντιθέσεις στα προβλήματα των Βαλκανίων, υπάρχει πιθανότητα αναταραχής. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, στο διάλογο μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου.

Σε μια δημοκρατία, δεν συμφωνούν όλοι, μερικοί άνθρωποι εκφράζουν τις διαφορές τους στους δρόμους, θα ήθελα να τους συστήσω να μην το πράξουν, ή αν το κάνουν, όπως σε κάθε πολιτισμένη δημοκρατία, θα πρέπει να γίνει ειρηνικά», δήλωσε ο Τζέιμς Φόγκο, Διοικητής της Κοινής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ