Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ στήνουν στο τοίχο την Αλβανία - Την δίνουν στεγνά: Είστε ηγέτιδα χώρα στο ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αλβανία παραμένει ηγέτιδα χώρα στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Τίρανα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε έκθεση για το 2017, αναφέρει ότι η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στη χώρα υπάρχει τεράστια διαφθορά και έχει αδύναμα θεσμικά όργανα.

Κύριες πηγές του ‘βρώμικου χρήματος’ είναι η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η εμπορία ανθρώπων.
«Οι κατασκευές ιδίως στις παράκτιες περιοχές, τα επιχειρηματικά σχέδια και τα παιχνίδια είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία», γράφει συμπερασματικά η έκθεση.

Αναφέρεται, επίσης, στους αλβανικούς θεσμούς που δεν είναι αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ δίνει την ευκαιρία στα κακοποιά στοιχεία να ξεπλύνουν εύκολα τα χρήματα τους.

«Έτσι η Αλβανία επιστρέφει στη ‘νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες’ μια χώρα στην οποία σημειώνεται αύξηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και οικονομικής εγκληματικότητας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί επίσημα τα Τίρανα να ενισχύσουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να κατασχέσει τις περιουσίες που αποκτήθηκαν παράνομα».

Το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Αλβανία, το ‘Κίνημα για Σοσιαλιστική Ένταξη’ εκτιμά βάσει αυτής της έκθεσης ότι «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι νεκρός’.

«Η Αμερική μίλησε. Ο πρωθυπουργός μετέτρεψε τη χώρα σε μια γιγαντιαία μηχανή ξεπλύματος χρήματος από το έγκλημα. Ο πρωθυπουργός άφησε ελεύθερο το οργανωμένο έγκλημα, κατέστρεψε την Αλβανία ως χώρα, στην οποία το έγκλημα έχει κυριαρχήσει στην πολιτική, στην κυβέρνηση και στην οικονομία», δήλωσε ο Πετρίτ Βασίλι,αντιπρόεδρος του κόμματος, προσθέτοντας ότι ο χρόνος του πρωθυπουργού έχει τελειώσει.

(Στοιχεία από alfa.mk)
echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ