Βαλκάνια

Σείεται η γη στο Πρέσεβο - Μετακινήσεις Σερβικών αρμάτων μάχης - Καλούν σε βοήθεια οι Αλβανοί

Νέο σκηνικό έντασης στην Νότια Σερβία με τις συνεχιζόμενες σερβικές στρατιωτικές ασκήσεις , οι οποίες εκλαμβάνονται από τους Αλβανούς ως απειλή αν και ζουν μέσα σε σερβική επαρχία . 

Σερβικά άρματα μάχης διέρχονταν στους δρόμους του Πρέσεβο προκαλώντας κύματα «ανησυχίας» στους Αλβανούς πολίτες για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.

Οι Αλβανοί στα δικά τους τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «μετά τις προκλήσεις με τις χαμηλές διελεύσεις σερβικών μαχητικών αεροσκαφών , νέα ένταση και  ανησυχία των κατοίκων, προκάλεσε η παρουσία σερβικών πάνοπλων αρμάτων μάχης τα οποία έκαναν την παρουσία τους αισθητή  στο Πρέσεβο, και τα οποία καταγράφηκαν από τους πολίτες», σύμφωνα με το  πρακτορείο ειδήσεων "Presheva Jonë", προκαλώντας πανικό και οργή ταυτόχρονα.

Η πρόσφατη επίσκεψη των σερβικών τεθωρακισμένων στο Πρέσεβο, μια πόλη που κατοικείται  από πλειοψηφία Αλβανών κατοίκων  μετά τις διελεύσεις αεροσκαφών κοντά σε  σχολεία, σπίτια και στο Κέντρου Υγείας, με την   σερβική σημαία…προκάλεσε την αλβανική κοινότητα…τονίζουν λες και δεν είναι σερβικό έδαφος.

Οι Αλβανοί εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα το Πρέσεβο θα μετατραπεί σι μια  νέα Παλαιστίνη στην Ευρώπη.

Αλβανικό ΜΜΕ αναφέρει ότι «συχνές επισκέψεις από Σέρβους στρατιώτες, άρματα μάχης και αεροσκάφη προκαλούν  στο Πρέσεβο και στους πολίτες του  ψυχολογικά τραύματα ..»

«Οι συχνές επισκέψεις από Σέρβους  στρατιωτικούς  η διέλευση αρμάτων μάχης μέσα σε αλβανικούς  οικισμούς στην κοιλάδα του Πρέσεβο, καθώς και  αεροσκαφών  μας θύμισε τον  Μιλόσεβιτς», δήλωσε ο πρόεδρος του αλβανικού οργανσισμού NRC Σουκρί Υμέρι.

«Εμείς στο Πρέσεβο είδαμε  για πρώτη φορά άρματα κατά την διάρκεια του πολέμου στην ΠΓΔΜ(2001), όταν ενισχυμένες σερβικές δυνάμεις , από αεροσκάφη και άρματα μάχης ήρθαν στην περιοχή μας", συνέχισε ο ίδιος .

Αλβανοί αναλυτές  δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων "Presheva Jone" ότι το Πρεσέβο  θα γίνει μια «νέα Παλαιστίνη» μετά τις «επισκέψεις» σερβικών αεροσκαφών και αρμάτων.

«Φαίνεται ότι θα γίνουμε θύματα των προβλημάτων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, και τα όποια επεισόδια μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας , όπως αυτό  με την σύλληψη Djuric..θα τα πληρώσουμε εμείς . Αυτό μας αφήνει την εντύπωση ότι η Σερβία δεν πράττει ότι  πρέπει για εμάς», δήλωσε ο z.Ymeri. Ο δήμαρχος του Bujanovac, Shaip Kamberi, αντέδρασε επίσης σε αυτές τις πολεμικές εικόνες  στην κοιλάδα Πρέσεβο .

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας Γιόβαν Κριβοκάπιτς εξήγησε ότι αυτά αποτελούν μέρος των στρατιωτικών ασκήσεων που σχεδιάζονται στην περιοχή και θα συνεχιστούν  στην κεντρική Σερβία.

Η ουσία είναι ότι μυστικά οι Αλβανοί των Βαλκανίων με διάφορες προφάσεις υποστηρίζουν το όνειρο τους για την δημιουργίας μιας "Μεγάλης Αλβανίας" και αυτό δεν αλλάζει .

Συνυπολογίστε και το γεγονός ότι και  οι Σέρβοι της Βοσνίας δεν αποδέχονται την είσοδο της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά ίσως αποτελούν ένα εύφλεκτο « τοπίο» το οποίο απειλεί να βάλει » φωτιά» η οποία θα φτάσει μέχρι τα σύνορα της Ελλάδος.

Η ιδέα αυτή «πυρπολεί» την καρδιά πολλών Αλβανών στα Βαλκάνια, όπως δείχνουν πολλές πηγές. Η φωτιά που θα ξεσπάσει στα Βαλκάνια σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ