Βαλκάνια

Πούτιν σε Βούτσιτς: "Εντός ωρών στέλνω δυνάμεις μόλις το ζητήσεις" - Σερβικά μαχητικά πετούν διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των Αλβανών!

Του Βασίλη Καπούλα

Ραγδαίες εξελίξεις προκύπτουν από την επικοινωνία Πούτιν-Βούτσις μετά τα επεισόδια  στο Βόρεια Μιτρόβιτσα. "Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι θα στείλω άμεσα δυνάμεις αν χρειαστεί. Δεν θα αφήσω τον πιο σημαντικό έταιρο και σύμμαχο μου στην Ευρώπη ανυπεράσπιστο" τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον Σέρβο ομόλογο του και πλέον πάμε για νέες περιπέτειες στην περιοχή.

Η είδηση κάνει το γύρο της Σερβίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σερβικά μαχητικά σφυρίζουν συνεχώς πάνω από τα κεφάλια των Αλβανών στο Πρέσεβο για δεύτερη σερί ημέρα 

Ο Β.Πούτιν στην νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέρβο πρόεδρο δήλωσε σύμφωνα με σερβικό ΜΜΕ:

«Σε περίπτωση  απόπειρας κατοχής του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου από αλβανικές ειδικές δυνάμεις  ή  νέου πογκρόμ κατά των Σέρβων, η  Ρωσία θα στείλει αμέσως σημαντική στρατιωτική βοήθεια».

Αυτό μεταφράζεται με την αποστολή ρωσικής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας με όλα τα μέσα της η οποία βάσει της απόφασης  1244 του ΟΗΕ είναι εφικτό διότι πολύ απλά η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος στην «ασφάλεια» της πρώην γιουγκοσλαβικής επαρχίας.  

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πλήρως δεσμευμένη στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου με όλα τα μέσα της , για την υπεράσπιση τους ενάντια σε μια πιθανή επίθεση.

Σε περίπτωση που ξεκινήσει  ένα νέο πογκρόμ εναντίον των Σέρβων στην επαρχία με αλβανικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θα στοχεύσουν στην κατοχή του βορείου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, η Μόσχα θα στείλει αμέσως σημαντική στρατιωτική βοήθεια», ανέφερε το Κρεμλίνο επί λέξη .

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που Vladimir Vladimirovich Poutin προχθές σε τηλεφωνική συνομιλία με τον  Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος Πούτιν επισήμως όρισε ως «το πιο σημαντικό εταίρο και σύμμαχο στην Ευρώπη» την Σερβία , σύμφωνα με πηγές από το Κρεμλίνο, και το Βελιγράδι υπολογίζει τη μέγιστη υποστήριξη και προστασία.

Ο Πούτιν μάλιστα πριν από λίγο καιρό εξέδωσε εντολή στους στρατηγούς του και άλλους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες  να εκπονήσουν σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης, που θα βοηθήσει την Σερβία σε πιθανή «εμπλοκή» με ΝΑΤΟ και δύση.

Τα σχέδια αυτά προβλέπουν ότι ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη συνοδείας μαχητικών το αργότερο εντός δύο ωρών, θα δύνανται να πετάξουν εντός σερβικού εδάφους με κύρια αποστολή το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, για  να ενεργήσουν για την προστασία των Σέρβων και των εθνικών τους συμφερόντων.

Επίσης, υπάρχει ήδη ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταφορά επίλεκτων ρωσικών ειδικών δυνάμεων ( Spetsnaz) στη Σερβία.

Εκτιμάται ότι μέσα σε 24 ώρες θα βρίσκονται στη Σερβία, δηλαδή στο Κοσσυφοπέδιο, εκατοντάδες Ρώσοι κομάντος .

Στην ερώτησή του σερβικού ΜΜΕ, πώς τα ρωσικά αεροσκάφη  θα φτάσουν στη Σερβία, μιας και παρεμβάλλονται νατοϊκά κράτη…η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν:

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια του ΝΑΤΟ. Μην πιστεύετε πραγματικά ότι  Βούλγαροι, Ρουμάνοι ή  Ούγγροι θα τολμήσουν  να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη. Μην ξεχνάτε ότι η Ρωσία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο ..».

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρει το σερβικό ΜΜΕ στο σχέδιο «Στρατηγική για την υπεράσπιση της Σερβίας», υπάρχει  το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης στόχων του εχθρού στο Κοσσυφοπέδιο και από μεγάλη απόσταση με ρωσικούς πυραύλους είτε από πλοία είτε από την στεριά.

Χθες ξανά , το τονίζουμε αυτό,  για δεύτερη φορά σερβικά μαχητικά αεροσκάφη Soko G-4 GALEB έσπασαν το «φράγμα του ήχου» αναστατώνοντας τους Αλβανούς κατοίκους  του Πρεσέβο, που έντρομοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους .

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αλβανόφωνοι που ζουν εντός σερβικού εδάφους σε μια από τις πιο επικίνδυνες για αποσταθεροποίηση περιοχές έβλεπαν συνεχώς να πετούν σερβικά μαχητικά υλοποιώντας χαμηλές διελεύσεις και εικονικούς βομβαρδισμούς στην κοιλάδα του Πρέσεβο ή «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο» όπως το ονομάζουν οι Αλβανοί .

Δείτε το νέο Βίντεο

https://youtu.be/lFhD_PsQxQo?t=1

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και την Τετάρτη.

Η KFOR με ανακοίνωση της εξήγησε ότι η κίνηση αυτή της σερβικής αεροπορίας δεν αποτελούσε απειλή από τη Σερβία και ότι τα σερβικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν ελιγμούς.

 

Τα Βαλκάνια αποτελούν πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων του ΝΑΤΟ , της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το ποιος θα κερδίσει στην νέα αναμέτρηση, μένει να το δούμε...

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ