Βαλκάνια

Κοτζιάς: Γελασμένοι οι Αλβανοί αν νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει δεύτερο βέτο μετά τα Σκόπια για τα σύνορα στο Ιόνιο

Οι Αλβανοί κινούμενοι στη δική τους «λογική» ζήτησαν  διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα νομίζοντας , λανθασμένα, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να προβάλει  βέτο για την είσοδο τους την ΕΕ  στο θέμα της χάραξης των θαλάσσιων συνόρων , λόγω των Σκοπίων και του πρώτου ελληνικού βέτο.

Πρόκειται για λογική που δεν έχει καμία βάση και αφήνει μετέωρη την οποία καλή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς με τέτοιους «παραδόπιστους γείτονες».  

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην Ελούντα της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, έχει  αισιοδοξία, αλλά είναι γενικόλογη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία».

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ανοιχτά διμερή θέματα και έγινε ουσιαστική δουλειά, ενώ οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων οι συνομιλίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα της εφημερίδας,  ο κ.Κοτζιάς έχει την άδεια από την κυβέρνηση….. να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας , κάτι που γνωστοποίησε  στον συνομιλητή του για όλα τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα.

Όπως τον αλβανικό αλυτρωτισμό,το θέμα της Τσαμουριάς, το τα  σχολικά βιβλία , το θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ , τα ζητήματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας , τις  κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα και φυσικά το ζήτημα των άταφων Ελλήνων πολεμιστών του 1940.

O Μπουσάτι από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα της καταργήσεως το εμπολέμου που δεν έχει αρθεί αλλά και της οριοθετήσεως των συνόρων κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου με αναφορά στην Χάρτα του Ελνσίνκι.

Με βάση όμως ισχύουσα συμφωνία του 1925 τα σύνορα δεν είναι οριστικά. Ο ελληνικός στρατός δεν χαράζει σαφώς τα σύνορα στην περιοχή, καθώς υπάρχει θεωρητικώς η δυνατότης να επεκταθούν αυτά μέσα στην Αλβανία (Βόρειος Ήπειρος) κατά 5 ολόκληρα χιλιόμετρα.

Ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε στον Αλβανό ΥΠΕΞ  ότι κάνει  λάθος εάν  εκτιμά ότι η Ελλάς δεν μπορεί να θέσει και δεύτερο βέτο σε εθνική υπόθεση,  την στιγμή που έχει ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων. «Εάν η Αλβανία συνεχίσει τις προκλήσεις, θα το κάνει», τονίζει η πηγή.

Άλλωστε πριν μερικές ημέρες "κατά λάθος"..... υπήρξε τεχνική βλάβη στο σύστημα ελέγχου διαβατηρίων στην Κακαβιά που είχε ως αποτέλεσμα να σχηματισθούν ολόκληρες ουρές αυτοκινήτων πολλών χιλιομέτρων, και οι Αλβανοί κυβερνητικοί να τρέχουν και να μην φτάνουν  .

Ο κ. Κοτζιάς έθεσε στον ομόλογο του χρονικό όριο να αντικατασταθούν τα σχολικά βιβλία παρουσιάζουν  τα σύνορα της Αλβανίας μέχρι τα Ιωάννινα.

Η  ελληνική πλευρά θα επιμείνει επίσης στο ζήτημα της ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να επαναφέρει την Συμφωνία που ακύρωσε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν παρασκηνιακής υποκίνησης  του Ερντογάν.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η εν λόγω συμφωνία επί Υπουργίας Ν.Μπακογιάνη η οποία ακυρώθηκε διότι υπήρξε   και ιταλικός «δάκτυλος».  

Όπως και να έχει οι αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας, Αλβανών και  Σκοπιανών αλλά και προσφάτως των Βουλγάρων που θέλουν την Μεγάλη Βουλγαρία» της συνθήκης του Αγ.Στεφάνου , πιστοποιούν ότι περιτριγυριζόμαστε από πολλούς «λύκους»….που αναμένουν μία ευκαιρία για να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη πολλά ύποπτα σχέδια που έχουν  .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ