nigiras
Αφρική

Αφρικανικό κράτος ανακοίνωσε προετοιμασίες πολέμου με την Γαλλία

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χούντας του Νίγηρα ζήτησε από τον πληθυσμό της χώρας να προετοιμαστεί για πόλεμο με την Γαλλία. Η δήλωση αυτή έρχεται έπειτα από μία απότομη επιδείνωση των σχέσεων των δύο κρατών τον Ιούλιο του 2023 όταν και ανήλθε στην εξουσία η σημερινή στρατιωτική δικτατορία.

Κήρυξε τον Πόλεμο στην Γαλλία;

Αναλυτικότερα, τα τελευταία τρία χρόνια αξιωματούχοι από τον Νίγηρα κατηγορούν τακτικά την Γαλλία πως επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει το κράτος. Ο σημερινός πρόεδρος και επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Αμπντουραμάν Τινανί, κατηγόρησε προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι χρηματοδοτεί μυστικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που επιτέθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νιαμέι στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου.

Επίσημα, η Γαλλία διατηρούσε στον Νίγηρα μία μικρή ομάδα στρατευμάτων, στόχος της οποίας ήταν η καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η ανάπτυξη της δύναμης ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023, δηλαδή λίγους μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής δικτατορίας. Έκτοτε κανένας Γάλλος στρατιώτης δεν βρέθηκε στην χώρα της δυτικής Αφρικής για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Οι νέες προπολεμικές δηλώσεις έγιναν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια ομιλίας του στρατηγού Amadou Ibro, αρχηγού του γενικού επιτελείου της χώρας. Ο Ibro, απευθυνόμενος σε ένα στάδιο γεμάτο νέους ανθρώπους, προειδοποίησε το κοινό πως η Γαλλία θα κηρύξει τον πόλεμο στον Νίγηρα επειδή αυτή ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση στο ευρωπαϊκό κράτος.

«Η επιστράτευση έχει ήδη γίνει, υπογράψαμε διάταγμα που μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο με την Γαλλία» είπε ο Ibro μιλώντας μάλιστα στα γαλλικά.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε άμεσα στα μέσα μαζικής δικτύωσης και προκάλεσε κύμα ανησυχιών και αντιδράσεων μεταξύ των 27 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

«Προετοιμαστείτε, θα πάμε σε πόλεμο με την Γαλλία, δεν έχουμε υπάρξει σε πόλεμο αλλά σύντομα θα το κάνουμε» τόνισε ο στρατηγός όσο τα πλήθη φώναζαν «κάτω η Γαλλία».

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Ibro, ένας εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε δημόσια πως «δεν υπάρχει καμία γαλλική εμπλοκή στον Νίγηρα» και πως η ρητορική των αξιωματούχων της αφρικανικής χώρας έχει προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Τέλος να σας ενημερώσουμε πως από το 2023 ο Νίγηρας κρατικοποίησε την Somair, μία γαλλική θυγατρική εταιρεία του κολοσσού Orano που εξόρυσσε ουράνιο στην επικράτεια του αφρικανικού κράτους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ