Αφρική

Οι ΗΠΑ αποβιβάζονται επιχειρηματικά στην Λιβύη για τα τεράστια υπεράκτια κοιτάσματα της χώρας προλαβαίνοντας τους Τούρκους

Η Λιβύη και οι ΗΠΑ διερευνούν επενδυτικές προοπτικές 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει λιβυκή δημοσιογραφική πηγή, αλλά το κυρίως πιάτο αφορά τα τεράστια υπεράκτια κοιτάσματα στην λιβυκή ΑΟΖ, τα οποία οι Αμερικανοί θέλουν για την πάρτη τους.

Για τον λόγο αυτόν έστειλαν στην Τρίπολη της Λιβύης τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα ενέργειας, ενδεικτικό των προθέσεων τους, ενώ άλλη αντιπροσωπεία συναντήθηκε στη Βεγγάζη με τον ηγέτη της Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.  

Ο Μασάντ Μπούλος, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για θέματα Αφρικής και Μέσης Ανατολής, ολοκλήρωσε μια σειρά συναντήσεων στην Τρίπολη, με ανώτερους Λίβυους αξιωματούχους, με στόχο τη διερεύνηση ευκαιριών για οικονομική συνεργασία και εταιρική σχέση. 

Η επίσκεψη, η πρώτη του είδους της από ανώτερο σύμβουλο της τρέχουσας αμερικανικής κυβέρνησης, περιελάμβανε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Α. Ντειμπά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές συζήτησαν την συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, η υγειονομική περίθαλψη, οι τηλεπικοινωνίες και τα ορυκτά.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, η λιβυκή κυβέρνηση παρουσίασε ένα χαρτοφυλάκιο στρατηγικών έργων αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιγράφοντας επενδυτικές ευκαιρίες για διεθνείς εταίρους, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση αμερικανικών εταιρειών για συμμετοχή στις αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας. 
Οι συναντήσεις αφορούσαν επίσης τις εξελίξεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης. 

Συγκεκριμένα  περιελάμβαναν επενδυτικές προοπτικές σε νέα υπεράκτια και χερσαία οικόπεδα εξερεύνησης, καθώς και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση της διαφάνειας και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας στον ενεργειακό κλάδο. 

Ετέθησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα. 

Ο Λίβυος Πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε κατάπαυση του πυρός και πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. 

Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπούλος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υποστηρίξει τη σταθερότητα της Λιβύης και να επεκτείνει τους διαύλους πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. 

Ο κ. Μπούλος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), Μηχανικό Μασούντ Σουλεϊμάν. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η λιβυκή εταιρεία πετρελαίου (NOC) παρουσίασε τον στρατηγικό της στόχο για αύξηση της εθνικής παραγωγής πετρελαίου στα δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030, παράλληλα με τα σχέδια για την ανάπτυξη του πετροχημικού τομέα. 

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Mellitah Oil and Gas και της αμερικανικής εταιρείας Hill International. 

Η συμφωνία αφορά υπηρεσίες διαχείρισης έργων για δύο υπεράκτιες πλατφόρμες, που προσδιορίζονται ως Α και Ε.

Σε σύντομη δήλωση που κοινοποιήθηκε μετά τις συναντήσεις, ο κ. Μπούλος χαρακτήρισε τις συζητήσεις ως εποικοδομητικές, επισημαίνοντας το κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία ως γνωστόν έχει αναλάβει τις έρευνες σε δύο συγκεκριμένες περιοχές της λιβυκής ΑΟΖ, κάτω από την μέση γραμμή με την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν αγόρασε δύο ακόμα πλωτά γεωτρύπανα με τα οποία ονειρεύονταν να υφαρπάξει τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο στις λιβυκές ακτές, αλλά οι ΗΠΑ φαίνονται να τον προλαβαίνουν, αφήνοντας τον στα κρύα του λουτρού.

Την ίδια περίοδο η CHEVRON θα ξεκινήσει πιθανότατα εξερεύνηση νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή της ελληνικής δυτικής ΑΟΖ, με μεγάλες πιθανότητες ανεύρεσης μεγάλων κοιτασμάτων.

Η παρουσία Αμερικανού συμβούλου του Τραμπ στην Λιβύη, δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να ελέγξει την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, από αμερικανικές εταιρείες, αφήνοντας λίγα πράγματα στους Τούρκους.          

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Η απόφαση του Ν. Δένδια για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θυμίζουν ακριβώς την σύνθεση των δυνάμεων μας το 1940

“Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών’, δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...