Πολύ άσχημο παιχνίδι κατά της Ελλάδος κυρίως παίζει ο πρώην
“φίλος” της χώρας μας Χαλίφα Χαφτάρ, αφού εμπλέκεται και αυτός στην πολεμική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με στόχο να ξεκινήσουν εχθροπραξίες και πιθανόν εμφύλιος.
Το καθεστώς Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη, το οποίο λέγεται ότι δέχθηκε την “ ιταλική φροντίδα” για το μεταναστευτικό σε χρήμα, τώρα εκβιάζει την Ευρώπη άμεσα και την Ελλάδα έμμεσα για το ίδιο θέμα, με στόχο την προσκόμιση κονδυλίων.
Με λίγα λόγια ο Στρατάρχης χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, όπως ακριβώς ο Ερντογάν το 2020 στον Έβρο, για να πάρει ζεστό χοντρό χρήμα για το καθεστώς του, ενώ ο ίδιος απολαμβάνει μέρος της πώλησης πετρελαίου της χώρας.
Η Λιβύη αντιμετωπίζει νέα Κρίση καθώς αντίπαλες δυνάμεις κινητοποιούνται στην Τρίπολη
Σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν φτάσει στην Τρίπολη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και ανησυχιών για πιθανή ένοπλη σύγκρουση στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Υποστράτηγος Αλί Κάννα, διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Ζώνης υπό το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, έφτασε στην Τρίπολη με περίπου 1.000 μαχητές από τις δυνάμεις των Τουαρέγκ που κινητοποιήθηκαν από τη νότια πόλη Ουμπάρι.
Πιστεύεται ότι αυτές οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των προετοιμασιών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα για μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ειδική Δύναμη Αποτροπής, γνωστή και ως Δύναμη Ρανταά, με επικεφαλής τον Αμπντελραούφ Κάρα.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η κυβέρνηση της Ντμπάιμπα αντιμετωπίζει έλλειψη πιστών μαχητών, καθώς αρκετές ένοπλες παρατάξεις, ιδίως εκείνες που εδρεύουν στη Ζαουίγια, έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναμενόμενη σύγκρουση, ή έχουν διατηρήσει την υποστήριξή τους στην ισχυρή Δύναμη Ρανταά.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ντμπάιμπα στρατολογεί επειγόντως επιπλέον μαχητές από όλη τη Λιβύη και ενδέχεται ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο να φέρει ξένους μισθοφόρους για να ενισχύσει τη θέση της και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει γρήγορα τη νίκη σε περίπτωση που ξεσπάσουν εχθροπραξίες.
Η Δύναμη Ράνταα αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο ισχυρές ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη.
Λειτουργεί με σημαντική αυτονομία ( πιθανότατα πίσω από αυτήν να βρίσκονται Ρώσοι ή Τούρκοι), παρά την επίσημη σύνδεσή της με κρατικούς θεσμούς ασφαλείας.
Η δύναμη ελέγχει αρκετές βασικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα και συνδέεται στενά με την ιδεολογία των Σαλαφιστών-Μαντχαλί, καθιστώντας την σημαντικό πολιτικό και στρατιωτικό παράγοντα στο κατακερματισμένο τοπίο ασφάλειας της Λιβύης.
Η ανάπτυξη νότιων δυνάμεων στην Τρίπολη έχει πυροδοτήσει αυξανόμενους φόβους για μια επικείμενη ένοπλη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να βυθίσει την Λιβύη ξανά σε βίαιες συγκρούσεις.
Δυτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Ντμπάιμπα και της Δύναμης Ράνταα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Τρίπολη, και να επιδεινώσει την ευρύτερη πολιτική κρίση της Λιβύης.
Δεν έχουν γίνει επίσημα σχόλια ούτε από την κυβέρνηση της Ντμπάιμπα ούτε από τη Δύναμη Ράνταα σχετικά με αυτές τις στρατιωτικές κινήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση στην Τρίπολη παραμένει εξαιρετικά ασταθής, με τους παρατηρητές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.