Το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο TMS Tankers (George Economou), είχε μόλις φορτώσει περίπου 1 εκατ. βαρέλια αργό πετρέλαιο, όταν προκλήθηκε έκρηξη.
Η φύση της έκρηξης παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του διαχειριστή και δημοσιεύματα, υπάρχουν υποψίες ότι το πλοίο ενδέχεται να δέχθηκε επίθεση με νάρκη τύπου limpet, η οποία πιθανόν να ευρίσκονταν εκεί καιρό ή χρόνια.
H εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, η οποία πιθανών να οφείλεται σε περιστατικό ασφάλειας, υπέστη το ελληνικής διαχείρισης δεξαμενόπλοιο suezmax «Vilamoura», ενώ έπλεε έμφορτο περίπου 80 ν.μ. από τις ακτές της Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο δεξαμενόπλοιο έχουν εισρεύσει νερά, και ρυμουλκείται με ασφάλεια προς την Ελλάδα.
Οι νάρκες θαλάσσης ή ναυτικές νάρκες, μαζί με τις βόμβες βυθού και τις τορπίλες αποτελούν ύφαλα όπλα.
Η νάρκη θαλάσσης είναι ένας αυτόματος υποβρύχιος ή επιπλέων μηχανισμός που εκρήγνυται όταν ένα σκάφος προσκρούσει σ΄ αυτή ή, όταν πρόκειται για μαγνητική ή πιέσεως ή ακουστική, όταν διέλθει κοντά από αυτή.
Ωστόσο επίσημα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό.
Το πετρελαιοφόρο Vilamoura με σημαία Νήσων Μάρσαλ, υπέστη έκρηξη ανοιχτά της Λιβύης στις 27 Ιουνίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ότι προκλήθηκε ρύπανση, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της εταιρείας TMS Tankers.
Το δεξαμενόπλοιο ρυμουλκείται σε ελληνικό λιμάνι στην Κρήτη πιθανόν , όπου αναμένεται να φτάσει μέχρι τις 2 Ιουλίου.