Αφρική

Μπουρκίνα Φάσο: Έχουν σκοτωθεί περίπου 170 άτομα εξαιτίας μαζικών δολοφονικών επιθέσεων σε χωριά

Περίπου 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν πριν μία εβδομάδα σε «μαζικές δολοφονικές επιθέσεις» που έλαβαν χώρα σε τρία χωριά στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Ουαχιγκουγιά.

Ο εισαγγελέας Αλί Μπενζαμέν Κουλιμπαλί ανέφερε ότι ενημερώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου για «μαζικές δολοφονικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στα χωριά Κομσιλγκά, Νοντίν και Σοροέ» στην επαρχία Γιατενγκά.

«Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο συνολικός προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε περίπου 170 εκτελεσθέντες, πέραν από τους τραυματίες», ενώ πολλοί άλλοι άνθρωποι είδαν να προκαλούνται υλικές ζημιές στις περιουσίες τους, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο Κουλιμπαλί πρόσθεσε ότι «λόγω της σοβαρότητας» των περιστατικών, η εισαγγελία ζήτησε «από τις υπηρεσίες της δικαστικής αστυνομίας να ξεκινήσουν έρευνα ώστε να διαλευκανθούν τα γεγονότα».

Παράλληλα απηύθυνε «έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν πληροφορίες για τα γεγονότα να τις αναφέρουν» στην εισαγγελία ή/ και στην αστυνομία.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι ομάδα ερευνητών μετέβη στις 29 Φεβρουαρίου στα εν λόγω χωριά για να «συγκεντρώσει στοιχεία».

Σύμφωνα με κατοίκους που μίλησαν στο AFP, επιζήσαντες δήλωσαν ότι δεκάδες γυναίκες και παιδιά μικρής ηλικίας είναι μεταξύ των νεκρών.

Οι επιθέσεις σε αυτά τα τρία χωριά στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο είναι ξεχωριστές από αυτές που σημειώθηκαν την ίδια ημέρα εναντίον τεμένους στη Νατιαμποανί και εκκλησίας στην Εσακάν-βιλάζ, που προκάλεσαν «δεκάδες θανάτους», σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τις δύο αυτές επιθέσεις.

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι αντιμέτωπη από το 2015 με βία που συνδέεται με ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ περισσότερα από δύο εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ