Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ευτυχώς που υπάρχει ο Χαφτάρ για την Ελλάδα-Ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Λιβύη προετοιμάζοντας γεώτρηση στην λιβυκή ΑΟΖ

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν πιθανότατα αιφνιδιαστική κίνηση κατά της Ελλάδος σε συνεργασία με ΗΠΑ-Ιταλία αλλά όχι με την Αίγυπτο, καθώς στην δυτική πλευρά εμπλέοκονται οι Βρετανοί ως προίμιο στρατιωτικών εξελίξεων στην Λιβύη.

Το βάρος στην Μεσόγειο πέφτει στην Λιβύη, στην οποία Αμερικανοί Ιταλοί, και Τούρκοι έχουν πέσει πάνω της με στόχο να αποκτήσουν ο καθένας το δικό του μερίδιο, μαζί με την Αίγυπτο, με μοναδική απούσα την Ελλάδα, της οποία μεγάλες εταιρείες δραστηροποιούνται στην Ανατολική πλευρά που ελέγχει ο Χαφτάρ.  

Ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης δεν μετέβη στην Ρώμη στην οποία διεξάγεται η Διεθνής Διάσκεψη για την Μετανάστευση, την οποία φιλοξενεί η ιταλική κυβέρνηση.

Το συνέδριο έχει συγκαλέσει εκπροσώπους από περισσότερες από 50 χώρες ( και η Ελλάδα) μαζί με εκπροσώπους του ΟΗΕ, ΜΚΟ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Βασικό επίκεντρο των συνομιλιών είναι η αντιμετώπιση της παρατεταμένης σύγκρουσης και της αστάθειας που μαστίζει τη Λιβύη.

Η λιβυκή αντιπροσωπεία αποτελείται από αξιωματούχους της απερχόμενης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibah στην Τρίπολη και τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Al-Menfi.

Αξιοσημείωτα απών είναι ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ο οποίος ασκεί έλεγχο σε μεγάλο μέρος της νότιας και ανατολικής Λιβύης. Ορισμένοι Λίβυοι παρατηρητές επέκριναν την Ρώμη για την απουσία του Στρατάρχη Χάφταρ, θεωρώντας ότι παραβλέπει ένα βασικό πρόσωπο της λιβυκής πολιτικής.

Υποστηρίζουν ότι η συμπερίληψη αξιωματούχων που ευθυγραμμίζονται με την φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης αντικατοπτρίζει μόνο τη μία πλευρά του πολωμένου πολιτικού τοπίου.

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απουσία του Στρατάρχη Χάφταρ από τη διάσκεψη της Ρώμης, αμφισβητώντας εάν οι Ιταλοί αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται πλήρως την πολυπλοκότητα των πολιτικών διχασμών της Λιβύης.

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, αν αντιλαμβάνεται η ιτραλοική κυβέρνηση τη σοβαρότητα του αποκλεισμού μιας τόσο κομβικής παρουσίας;» είπε πολιτικός αναλυτής με έδρα την Τρίπολη.

«Κινδυνεύουν να αποξενώσουν ολόκληρη τη Λιβύη».

Άλλοι τονίζουν ότι η Ιταλία δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με τη δυτική Λιβύη, όπου η παράνομη Κυβέρνηση εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Τρίπολη υπό τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα, ο οποίος προσκυνά το Σουλτάνο Ερντογάν.

Οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα σοβαρό θέμα, το έτερο έιναι η επόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, και σε αυτήν, χωρίς Χαφτάρ δεν γίνεται, αφού η Ανατολική πλευρά που διαθέτει τις πετρελαιοπηγές είναι και η πιο πλούσια.  

Ο Ερντογάν στη Λιβύη ετοιμάζει αιφνιδιασμό κατά της Ελλάδος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επισκεφθεί τη Λιβύη σύντομα και ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να είναι μέρος μιας περιοδείας που θα περιλαμβάνει χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Αυτό έγινε σε δηλώσεις του Ερντογάν στην πτήση της επιστροφής του από μια περιοδεία που περιελάμβανε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κατεχόμενη Κύπρο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας συνάντηση με τον (ισραηλινό πρωθυπουργό ) Μ. Νετανιάχου και ελπίζω ότι αυτό το βήμα θα είναι η αρχή ενός πολύ καλύτερου σταδίου στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Αίγυπτο θα ενισχύσει τις οικονομικές μας δυνάμεις και θα επισκεφθώ τη Λιβύη και ίσως μια περιοδεία που περιλαμβάνει ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής».

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου που επισκέφθηκε χαιρέτησαν την ανακοίνωση της Τουρκίας και της Αιγύπτου ότι ανέβασαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και είπε: "Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις μου με τους ηγέτες κατά την επίσκεψή μου στις χώρες του Κόλπου, ένιωσα ότι το βήμα που κάναμε στην Αίγυπτο (άρση διπλωματικών σχέσεων) τους έκανε πραγματικά χαρούμενους. Και όλοι μας ευχαρίστησαν (για την κίνηση).

Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει πάση θυσία να επέλθει συμφωνία για την Ανατολική Λιβύη με τον Αλ Σίσι, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του, ακόμα και μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση κατά του Χαφτάρ, για ελεγθούν οι πετρελαιοπηγές, με παράλληλη εκδίωξη της Wagner.

Δεν πρέπει να έχουμε κανέναν ενδοιασμό, ότι η Τουρκία θα επιδιώξει πάση θυσία μια χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος του Χαφτάρ ( ο οποίος δεν συμφωνεί με τις δελεαστικές προτάσεις των Τούρκων που επιδιώκουν ηγεμονία επί της χώρας μετά απο 100 χρόνια), ενώ δεν θα συναινέσει ποτέ στο ξεπούλημα της χώρας του και στην δύση από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά,η οποία ελέγχεται πλήρως από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ