Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Χαφτάρ πάει για δεύτερο γύρο πολέμου ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ξεπέρασαν τα όρια-Αμερικανοί και Τούρκοι θέλουν να τον εξοντώσουν

Πολεμικές προετοιμασίες λαμβάνουν χώρα στην λιβυκή επικράτεια, από τους δύο επικεφαλής της Ανατολικής και δυτικής πλευράς, με διακύβευμα το τεράστιο χρήμα που έχουν τα κοιτάσματα της χώρας.

Οι πετρελαιοπηγές βρίσκονται οι περισσότερες στην Ανατολική Λιβύη, ενώ τα έσοδα πληρώνονται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, που θέλει με την πίεση των Τούρκων φυσικά την μερίδα του λέοντος.

Ο Λίβυος Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, είναι αποφασισμένος να πάρει τα μισά χρήματα ενώ ο παράνομος πρωθυπουργός Ντειμπά δεν επιθυμεί να του τα δώσει, για αυτό και προετοιμάζεται για πιθανό δεύτερο γύρο πολεμικών επιχειρήσεων.   

Ο Ντειμπά ετοίμασε μάλιστα και μια ειδική αίθουσα επιχειρήσεων με επικεφαλής τον υποστράτηγο Salah Al-Nimroush για τον συντονισμό μεταξύ στρατιωτικών και μονάδων ασφαλείας στη δυτική περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ διέταξε τον στρατό του να αναπτυχθεί στα ανατολικά της χώρας και να είναι «έτοιμος να λάβει εντολές και οδηγίες όταν έρθει η ώρα».

Ο Χάφταρ επέκρινε ορισμένους ξένους πρεσβευτές στη Λιβύη, ιδιαίτερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τρίπολη και τον ειδικό απεσταλμένο στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, λέγοντας ότι «ξεπέρασαν τα όριά τους».

Στην ομιλία του στη συνάντηση όπου συναντήθηκε με τους διοικητές του στρατού του (LNA), ο Χάφταρ είπε ότι «ο LNA θα πρέπει να προετοιμαστεί την επόμενη περίοδο», την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμη».

Δηλώνοντας ότι «Τα δικαιώματα των Λίβυων δεν θα χαθούν γι αυτό και ο LNA είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις εντολές του λαού».

«Μπροστά στην αδυναμία των ρυθμιστικών θεσμών να κάνουν οτιδήποτε, το δημόσιο χρήμα λεηλατείται ασύστολα στον μέγιστο βαθμό στην σύγχρονη ιστορία της Λιβύης και οι Λίβυοι έχουν γίνει ακόμα πιο φτωχοί», τόνισε ο Στρατάρχης.

Ζητώντας τη σύσταση μιας ανώτερης επιτροπής για τη διαχείριση των εσόδων από πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια και δίνοντας διορία μέχρι τα τέλη του Αυγούστου για να ξεκινήσει τις εργασίες της αυτή η επιτροπή, ο Χάφταρ είπε: «Εάν διακοπεί το έργο της επιτροπής, τότε ο λαός θα έρθει να ζητήσει τα δικαιώματά του».

Θεωρώντας ότι η πραγματική λύση στη λιβυκή κρίση είναι η διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών ανεμπόδιστα και άνευ όρων, ο Χάφταρ είπε επίσης ότι κατά την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (5+5) θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Δηλώνοντας ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς την κηδεμονία κανενός, ακόμη και μετά από λίγο, ο Χάφταρ είπε ότι το LNA, το οποίο είπε ότι «ελέγχει περισσότερα από τα δύο τρίτα της λιβυκής επικράτειας», έχει εκπληρώσει τα εθνικά του καθήκοντα παρά τις περιορισμένες ευκαιρίες και ότι η διεθνής απαγόρευση εξοπλισμών του".

Ο Λίβυος Στρατάρχης αναφέρθηκε στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και εξυπηρέτησης στις περιοχές που ελέγχονται από το LNA.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλί αλ-Κατράνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της παράλληλης κυβέρνησης σταθερότητας που εδρεύει στη Βεγγάζη, είπε ότι η δίκαιη κατανομή των εσόδων από πετρέλαιο σε κάθε άτομο, κάθε περιοχή και πόλη της Λιβύης, είναι το υψηλότερο επίπεδο ισότητας στην κατανομή του πλούτου σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Υποστήριξε τη στάση του Χάφταρ, η οποία είπε ότι είναι «η φωνή του απλού πολίτη» για τη διασφάλιση της παροχής βασικών αναγκών και την παροχή βασικών αναγκών εξίσου ίσες σε όλους.

Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του Χάφταρ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τρίπολη και ειδικός απεσταλμένος στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ απάντησε στο ερώτημα πώς θα διανεμηθούν τα έσοδα από το πετρέλαιο της Λιβύης, που είναι ένα από τα προβλήματα που προκαλούν συγκρούσεις στη χώρα.

Εκφράζοντας ότι είναι χαρούμενος που τα τελευταία σχόλιά του ξεκίνησαν συζήτηση μεταξύ των ηγετών της Λιβύης, ο Νόρλαντ είπε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Προεδρικό Συμβούλιο της χώρας του, η Βουλή των Αντιπροσώπων (TM), η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας  με έδρα την Τρίπολ,η έχει δημιουργήσει έναν διαφανή και υπεύθυνο μηχανισμό για την κατανομή των εισοδημάτων.

Προφανώς, οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, να εξόργισαν ακόμη περισσότερο το Χαφτάρ, ο οποίος με την συνδρομή άλλων δυνάμεων, ετοιμάζεται για μια αναμέτρηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία δυστυχώς στηρίζουν και οι ΗΠΑ, εκτός την Τουρκία.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ