Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Χαφτάρ απειλεί Τούρκους-Τρίπολη με στρατιωτική δράση για το ζήτημα των πετρελαίων-Η Άγκυρα παρακολουθεί και προετοιμάζεται

Ο Λίβυος Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής της Ανατολικής Λιβύης απείλησε με άμεση στρατιωτική δράση την φιλότουρκη κυβέρνηση της Τρίπολης και τους Τούρκους που την στηρίζουν, για τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Μάλιστα έδωσε τελεσίγραφο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Η φιλότουρκη, πλήρως ελεγχόμενη από την Άγκυρα, κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, θέλει την μερίδα του Λέοντος, για τις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό στην Ανατολική πλευρά της χώρας.

Ο λόγος είναι τα μεγάλα έξοδα που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας Ντειμπά, και το φαγοπότι που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην χώρα αυτή, σε μια προσπάθεια να την ελέγξουν με όλους τους τρόπους.

Για τον λόγο αυτόν, είχαμε και την πρόσφατη επίθεση με UCAV AKINCI στην Ανατολική Λιβύη από Τούρκους στρατιωτικούς, ως ένα μήνυμα στον Χαφτάρ να αποδεχθεί την νέα κατάσταση.

Ο Χαφτάρ όμως δίνει τελεσίγραφο και απειλεί με πολεμικές επιχειρήσεις να συνεχιστούν οι παράλογες απαιτήσεις των διεφθαρμένων Λίβυων πολιτικών στην Τρίπολη, καθώς πίσω από αυτούς κρύβεται η Τουρκία και οι επιδιώξεις για χρήμα λόγω οικονομικής κρίσης.                     
 
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής, αλλά η διαμάχη μεταξύ της Ανατολικής πλευράς και της Δυτικής, με έδρα την Τρίπολη.

Το κόλπο για την Άγκυρα είναι ο έλεγχος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και της ροής τους προς την Ευρώπη.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Ουσάμα Χαμάντ, ο οποίος ηγείται της Ανατολικής κυβέρνησης υπό τον Χαφτάρ, απείλησε να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από εδάφη υπό τον έλεγχό της, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης σπαταλά τα ενεργειακά έσοδα.

Σε μια ομιλία προς τους αξιωματικούς του τη Δευτέρα, ο Χάφταρ είπε ότι πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή «για να τεθούν σε εφαρμογή οικονομικές ρυθμίσεις με σκοπό τη δίκαιη διαχείριση των δημόσιων κεφαλαίων και των εσόδων από το πετρέλαιο.

Μιλώντας στη Ράτζμα κοντά στη Βεγγάζη, ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι «έχει δώσει προθεσμία έως τα τέλη Αυγούστου για να ολοκληρώσει αυτή η επιτροπή την αποστολή της».

Εάν δεν το κάνει, «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι έτοιμες για εντολές όταν έρθει η ώρα», είπε ο Χάφταρ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αργό πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εσόδων για τη Λιβύη, η οποία ευρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση για περισσότερο από μια δεκαετία, στην οποία εμπλέκονται ξένες δυνάμεις, πολιτοφυλακές, ειδικά η Τουρκία.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο διαχειρίζονται η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης και η κεντρική τράπεζα, που εδρεύουν και οι δύο στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις υπέρ του Χάφταρ στο παρελθόν έχουν αποκλείσει τα λιβυκά κοιτάσματα πετρελαίου, μεταξύ Απριλίου και των μέσων Ιουλίου του περασμένου έτους.

Ομάδες Ενόπλων διέκοψαν τις λειτουργίες σε έξι κοιτάσματα πετρελαίου και εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς λόγω αιτημάτων για μια πιο «δίκαιη κατανομή» των εσόδων από υδρογονάνθρακες.

Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε σε περίπου 400.000 βαρέλια αργού ημερησίως.

Ο πρόεδρος της NOC Farhat Bengdara δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι η Λιβύη σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της από περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 2,0 εκατομμύρια έως το 2027.

Είναι πολλά τα λεφτά στην Λιβύη, πάρα πολλά, και εμπλέκονται μερικές χώρες, για αυτό και είναι πιθανός ένα;ς νέος γύρος συγκρούσεων, κατά τον οποίο ενδέχεται να δούμε και τουρκική αρμάδα να καταπλέει στην Τρίπολη, για να βοηθήσει τον Ντειμπά.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα απομεινάρια της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης της Wagner στην Βεγγάζη και η βοήθεια που θα δεχθεί ο Στρατάρχης. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ