Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Εκτάκτως ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χ. Φιντάν στην Τρίπολη της Λιβύης-Τι ζήτησε ο αρχηγός της CIA από τον Χαφτάρ;

Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών έφτασε στη Λιβύη μόλις πέντε ημέρες αφότου αναχώρησε από εκεί ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είχε μεταβεί στη χώρα για να συναντηθεί με τον Λίβυο προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπέιμπα αλλά και τον Στρατάρχη Χαφτάρ από τον οποίο ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα.

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν στην Τρίπολη της Λιβύης

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε χθες και με τον Αλ Μένφι, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του προεδρικού Συμβουλίου.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αντιστράτηγος Χουσεΐν αλ-Αγιέμπ, σύμφωνα με το γραφείο ΜΜΕ του Προεδρικού Συμβουλίου.

Πριν από τη συνάντησή του, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών συναντήθηκε με τον επικεφαλής της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης , Α. Ντμπέιμπα, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Ν. Μανγκούς , και του Υπουργού Επικρατείας για θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου Α. Τζουμαά και ορισμένους άλλους.

Η ανακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο Ντμπέιμπα συζήτησε με τον επικεφαλής της ΜΙΤ στο γραφείο του στο γραφείο του στην Τρίπολη, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τοπικά, περιφερειακά και διεθνή.

Η επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών έρχεται πέντε ημέρες αφότου ο διευθυντής της CIA Γ.Μπέρνς επισκέφθηκε την Τρίπολη και τη Βεγγάζη την περασμένη Πέμπτη, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Ντμπέιμπα και τον διοικητή των δυνάμεων της Βεγγάζης, Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.

Η Λιβύη στο επίκεντρο ΗΠΑ και Τουρκίας  

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο δρόμος προς την Τρίπολη», λιβυκή εφημερίδα ανέφερε ότι το θέμα της Λιβύης έχει επιστρέψει στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας, αναφέροντας ότι μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και Λίβυων παραγόντων επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.

Η ίδια αναφέρει ότι η προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να εκδιώξουν τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner από την Ανατολική Λιβύη.

Η επίτευξη αυτού του στόχου έγκειται στη συμφωνία όλων των πολέμαρχων της Λιβύης, ξεκινώντας από τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Για δεκαετίες, η CIA είχε φιλοξενήσει τον Χαφτάρ στις ΗΠΑ ως εναλλακτική λύση για τον Μουαμάρ Καντάφι.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας άλλαξε την ισορροπία στην περιοχή της Μεσογείου, αναδεικνύοντας την περιοχή νότια της Κρήτης ως το γεωγραφικό σημείο που θα κοντραριστεί η Ελλάδα και η Τουρκία.

Σε άρθρο μας αναφέραμε ότι, οι Τούρκοι με το πρόσφατο παράνομο σύμφωνο που υπέγραψαν με τον αχυράνθρωπό τους Ντμπέϊμπα στη Λιβύη για την από κοινού εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο έδαφος αλλά και την ΑΟΖ  της εν λόγω χώρας, επιχείρησαν να πετύχουν τα εξής:

1. Να ακυρώσουν τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ αλλά και την ενεργειακή τους διασύνδεση μέσω καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ακτές της Αιγύπτου προς την Κρήτη.

2. Να αποτρέψουν την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 νμ, νοτίως της Κρήτης, κάτι το οποίο ο ΥΠΕΞ Δένδιας είχε πει ότι πιθανότατα ήταν το επόμενό μας βήμα.

3. Να ιδιοποιηθούν μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ, μοιράζοντας με την Λιβύη, καθώς και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αυτής.

4. Να εμφανίσουν τη χώρα μας Διεθνώς ως  ταραχοποιό, αφού με τις κινήσεις τους μας ωθούν να έρθουμε σε ρήξη με τη Λιβύη.

5. Να νομιμοποιήσουν το εξαπτέρυγό τους Ντμπέϊμπα, ο οποίος την πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως εξουσία να υπογράφει συμφωνίες με τρίτες χώρες, κάνοντας κυβερνητικό εταίρο ακόμη και σε μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής στη Λιβύη που προετοιμάζουν επιμελώς.

6. Να καταστήσουν την Λιβύη στρατιωτικό τους δορυφόρο, εκπαιδεύοντας Λίβυους πιλότους και αποστέλλοντας drones στην βάση τους στη Μισράτα της εν λόγω χώρας.

Δεν είναι μυστικό ότι εκτός από την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία είναι ιδεολογικά κοντά του, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης ήταν σημαντικοί παράγοντες για το συμφέρον της Τουρκίας για τη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...