Αφρική

Στην Ουγκάντα "απλώνει τα πλοκάμια της" η Τουρκία- Ψάχνει "νέο αίμα" για τη SADAT

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι επεκτείνει τις δραστηριότητες και την επιρροή της στην Αφρική, με όπλο την θρησκεία, την οικονομία και τις επενδύσεις , την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων και τέλος την πώληση στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων σε χώρες της Μαύρης Ηπείρου, σε μια προσπάθεια δορυφοροιοποίησής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ακριβώς έδρασε στην Σομαλία η Τουρκία, το αυτό επιχειρεί να κάνει τώρα και στην περίπτωση της Ουγκάντας, προσβλέποντας  τελικά  μέσω της σύσφιξης των σχέσεών της με  αυτήν, να αποκτήσει για λογαριασμό της μισθοφορικής οργάνωσης της SADAT, πρόσβαση  και  ένταξη  σε αυτήν φθηνών και πολλών μισθοφόρων, για την εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδίων της σε Αιγαίο, Θράκη, Βόρειο Ιράκ, Συρία, Λιβύη.

Προς επίρρωση των παραπάνω  πρόσφατα "η Ουγκάντα ακύρωσε  σύμβαση ύψους 2,2 δισ. δολαρίων με κινεζική εταιρεία, υπογράφοντας  με τουρκική εταιρεία", όπως αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

Το σιδηροδρομικό έργο και η τουρκική "σφήνα"

Η  σιδηροδρομική γραμμή, ξεκινώντας από τον συνοριακό σταθμό Malaba μεταξύ Ουγκάντα και Κένυα, αναμενόταν να κοστίσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι Κινέζοι χρηματοδότες δεν χρηματοδότησαν το έργο αφού έθεσαν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του.

Μετά από οκτώ χρόνια μη εκτέλεσης, η κυβέρνηση της Ουγκάντα κατήγγειλε τη σύμβαση με την China Harbor Engineering Company (CHEC) για την κατασκευή της πρώτης φάσης  σιδηροδρόμου τυπικού εύρους (SGR), μιας γραμμής 273 χιλιομέτρων από τη Μαλάμπα έως την Καμπάλα, σύμφωνα με το The EastAfrican.

Ο συντονιστής του έργου Perez Wamburu λέει ότι η Καμπάλα έχει τώρα υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την τουρκική εταιρεία Yapi Merkezi.

Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης για πρόταση κατασκευής εντός των επόμενων εβδομάδων, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω τουρκική διείσδυση στη χώρα.

Η Καμπάλα λέει ότι το μοντέλο χρηματοδότησης για το έργο θα αλλάξει επίσης, με την Yapi Merkezi, η οποία κατασκευάζει το SGR της Τανζανίας, να αναμένεται να αξιοποιήσει το δίκτυό της για να ενσωματώσει τους Export Credit Agencies (ECA) που θα χρηματοδοτήσουν και θα δώσουν πνοή στο ετοιμοθάνατο έργο.

Η EastAfrican έχει δει προτάσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων της Ουγκάντα και πιθανών χρηματοδότων, μεταξύ των οποίων το UK Export Fund (UKEF), το οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου  συζητήθηκε η χρηματοδότηση του SGR ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών ή 1,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου με την China Exim Bank, ο Πρόεδρος Yoweri Museveni ζήτησε πέρυσι τους αξιωματούχους του να ανοίξουν τη χρηματοδότηση του SGR στις χρηματοπιστωτικές πρωτεύουσες του κόσμου, στο Λονδίνο αρχικά.

Η καταγγελία της σύμβασης της Κινεζικής εταιρείας από την Ουγκάντα

Ο κ. Wamburu αποκάλυψε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουγκάντα Kiryowa Kiwanuka κλήθηκε να επανεξετάσει τη σύμβαση με την CHEC αφού κατέστη προφανές ότι η China Exim Bank ,ο κύριος χρηματοδότης έργων υποδομής της Καμπάλα την τελευταία δεκαετία είχε παγώσει την χρηματοδότηση.

«Αντιληφθήκαμε τα πάντα  όταν ο Πρέσβης της Κίνας στην Ουγκάντα είπε ότι μετά την πανδημία Covid-19, η χώρα του  έχει γίνει πιο προσεκτική όσον αφορά τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην Αφρική. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Covid δεν άφησε τις οικονομίες του κόσμου στο ίδιο επίπεδο», είπε.

Εξήγησε ότι η Ουγκάντα αναγκάστηκε να επανεξετάσει τις επιλογές της και να ρίξει το δίχτυ της ευρύτερα για άλλους χρηματοδότες αφού το αίτημά της για χρηματοδότηση στην China Exim Bank έμεινε αναπάντητο για σχεδόν ένα χρόνο , μια απόκλιση από τη συνήθη πρακτική, όταν οι Κινέζοι απαντούσαν στις προτάσεις της Καμπάλα εντός εβδομάδων .

Από τη στιγμή της τελευταίας υποβολής χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο του 2021, ακολούθησε μόνο σιωπή." 

Οι Τουρκικοί στόχοι

Ο στόχος της Τουρκία στην Ουγκάντα αλλά και γενικότερα σε όλη την Αφρική είναι η διεύρυνση της επιρροής της σε αυτά τα κράτη, προκειμένου να πετύχει την εξυπηρέτηση των στόχων της εξωτερικής της πολιτικής και άμυνας, πέραν της οικονομικής και πολιτικής διάστασης.

Κοινώς η  πώληση τουρκικού  στρατιωτικού υλικού και οπλισμού , σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των Ένοπλων Δυνάμεων των χωρών της Αφρικής, αποτελεί τον απώτερο στόχο της Τουρκίας, αφού έτσι θα αποκτήσει αγορές για την αμυντική της βιομηχανία, διευρύνοντας τις συμμαχίες της.

Με τον τρόπο αυτό  ευελπιστεί η Άγκυρα να αποκτήσει πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά υποψήφιων μισθοφόρων, που θα στελεχώσουν την μισθοφορική οργάνωση της SADAT, για εξυπηρέτηση των στόχων της.

Τέλος μέσω της  διεύρυνσης των συμμαχιών της Τουρκίας στην Αφρική, ευελπιστεί ο Ερντογάν να προωθήσει την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

 

Η Ελληνική αντεπίθεση στην Αφρική

Η χώρα μας αντιλαμβανόμενη την τουρκική διείσδυση σε χώρες της υποσαχαρικής  και νότιας Αφρικής και τους κινδύνους που αυτή εκπροσωπεί δραστηριοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο ΥΠΕΞ Δένδιας να επισκεφθεί πρόσφατα την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, προωθώντας την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις Ελληνικών εταιρειών

 

Επισημαίνουμε κλείνοντας ότι η Ελλάδα έχει "αρκετά όπλα στην φαρέτρα της" προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή της σε χώρες της Αφρικής, ανασχαίοντας παράλληλα την τουρκική διείσδυση, με κυριότερα εξ αυτών να είναι, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, οι οικονομικές επενδύσεις ιδιωτών και κράτους στις χώρες αυτές, η ομογένειά μας και η ιδιότητά μας ως μέλος της ΕΕ, προωθώντας την συνεργασία μαζί της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ