Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Χαφτάρ λέει έξω οι Τούρκοι από τη Λιβύη-Άσκηση Τούρκων κομάντος κοντά στην Τρίπολη

Τούρκοι υποβρύχιοι κομάντος κάνουν ασκήσεις έξω από την Τρίπολη της Λιβύης, σαν να βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ η Άγκυρα έχει μόνιμα πλέον μια Φρεγάτα στο λιμάνι της Μισράτα.

“Στο πλαίσιο εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν βολές με Ελαφρά Όπλα» από τις Ομάδες SAT που ανήκουν στην Φρεγάτα TCG GÖKSU που δραστηριοποιείται στην Μισράτα της Λιβύης”, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Με τουρκική υπαιτιότητα η Λιβύη, είναι πολύ πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να εισέλθει σε νέα περίοδο αστάθειας, με τον κίνδυνο νέου εμφυλίου πολέμου να αυξάνεται δραματικά, αφού το καθεστώς Ερντογάν δεν επιθυμεί εκλογές στην πολύπαθη αυτή χώρα, με στόχο να “παραμένει μόνιμα η τουρκική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στην Μισράτα”.

Ο Χαφτάρ λέει έξω οι Τούρκοι από τη Λιβύη

Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη, ότι ο στρατός του, δεν θα υποταχθεί σε καμία ανώτατη ηγεσία που δεν θα είναι εκλεγμένη από τον λαό.

Σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε από την πόλη της Σύρτης, ο Χάφταρ ζήτησε «ενοποίηση όλων των τάξεων», τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η χώρα από τους κινδύνους που τη διατρέχουν».

Επεσήμανε ότι «ο στρατός είναι πλήρως προετοιμασμένος και έτοιμος να εκτελέσει τα καθήκοντά του» και ενθάρρυνε τους Λίβυους «να βάλουν τέλος στα αποτυχημένα πειράματα και να βασιστούν στους εαυτούς τους και στους κρατικούς θεσμούς για να διαχειριστούν τις υποθέσεις της χώρας».

Αυτό το μήνυμα έρχεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς προσπάθειες αυξάνονται για την προώθηση της δημοκρατικής πορείας στη Λιβύη.

Η πρόσφατη αφρικανική διαμεσολάβηση κινεί τα λιμνάζοντα νερά στη λιβυκή σκηνή.

Ίσως η πιο πρόσφατη από αυτές τις προσπάθειες ήταν η συνάντηση που έφερε κοντά τον ειδικό απεσταλμένο στη Λιβύη, Αμπντουλάχ Μπατιλί, και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους για τη διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες όμως οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Ο Μπατίλι εντείνει τις προσπάθειές του μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί λόγω πολιτικών διχασμών.

Ο διεθνής απεσταλμένος αποκάλυψε ότι «συμφωνήθηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τους Λίβυους να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση».

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, ο Μπατέλι κάλεσε την τουρκική πλευρά να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για ενοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου και να πιέσει για την απομάκρυνση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από το λιβυκό έδαφος.

Τι επιχειρούν πραγματικά οι Τούρκοι στη Λιβύη

Είναι αντιληπτό τέλος ότι οι Τούρκοι με τις κινήσεις τους επιχειρούν:

1. Να ακυρώσουν τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ αλλά και την ενεργειακή τους διασύνδεση μέσω καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ακτές της Αιγύπτου προς την Κρήτη.

2. Να αποτρέψουν την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 νμ, νοτίως της Κρήτης, κάτι το οποίο ο ΥΠΕΞ Δένδιας είχε πει ότι πιθανότατα ήταν το επόμενό μας βήμα.

3. Να ιδιοποιηθούν μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ, μοιράζοντας με την Λιβύη, καθώς και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αυτής.

4. Να εμφανίσουν τη χώρα μας Διεθνώς ως  ταραχοποιό, αφού με τις κινήσεις τους μας ωθούν να έρθουμε σε ρήξη με τη Λιβύη.

5. Να νομιμοποιήσουν το εξαπτέρυγό τους Ντμπέϊμπα, ο οποίος την πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως εξουσία να υπογράφει συμφωνίες με τρίτες χώρες, κάνοντας κυβερνητικό εταίρο ακόμη και σε μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής στη Λιβύη που προετοιμάζουν επιμελώς.

6. Να καταστήσουν την Λιβύη στρατιωτικό τους δορυφόρο, εκπαιδεύοντας Λίβυους πιλότους και αποστέλλοντας drones στην βάση τους στη Μισράτα της εν λόγω χώρας.

Οι Τούρκοι φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να αιματοκυλίσουν ακόμη μια φορά τη Λιβύη, αφού οι στρατιωτικές κινήσεις τους με αποστολή drones στη βάση τους  στη Μισράτα, σε συγκερασμό με την ύπαρξη μισθοφόρων αλλά και ανδρών των Ενόπλων δυνάμεών τους  στην πολύπαθη χώρα κατατείνει σε αυτό.

Σκοπός των Τούρκων είναι να  επιμηκυνθούν σημαντικά  αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ