Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις ελικοπτέρων ATAK και Bayraktar TB2 στη Νιγηρία

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Νιγηρία, Χινταγιέτ Μπαϊρακτάρ (Hidayet Bayraktar) ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις του επιθετικού ελικοπτέρου TUSAŞ T129 ATAK και της παραγωγής BAYKAR Bayraktar TB2 SİHA θα ξεκινήσουν σύντομα.

Είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στη Νιγηρία στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις απειλές κατά της ασφάλειας μοιράζοντας την εμπειρία, την τεχνική τεχνογνωσία και την τεχνολογία της.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε, «οι αμυντικές συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας πέρυσι σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ. Με την ευκαιρία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η ναυαρχίδα μας, δύο πλατφόρμες αμυντικής βιομηχανίας, τα UAV Bayraktar (TB-2) και το (T-149) ATAK ελικόπτερα είναι έτοιμα να προσγειωθούν στη Νιγηρία. Είμαι περήφανος».

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα νέα τουρκικά αμυντικά προϊόντα θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της νιγηριανής κυβέρνησης και θα συμβάλουν σημαντικά στην ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια των Νιγηριανών αδελφών μας», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Ο πρεσβευτής Μπαϊρακτάρ εξέφρασε ότι αναμένουν από την κυβέρνηση της Νιγηρίας να ανταποκριθεί στις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα κατά της παρουσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO στη χώρα αυτή.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι είναι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι το 2021 και το 2022 είναι μια περίοδος μεγάλης επιτυχίας στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Νιγηρίας.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι το 2022, η 60ή επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Νιγηρία, κέρδισε μεγάλη δυναμική με τις αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου του Προέδρου Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2021 και του Προέδρου Μπουχάρι τον Δεκέμβριο του 2021. Είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα φτάσει το στόχο της για διμερή όγκο εμπορίου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Νιγηρία σε σύντομο χρονικό διάστημα με την ταχύτητα αύξησης των εμπορικών σχέσεων.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε, «αυτές οι αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου έδωσαν την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τον κοινό μας στόχο για την ενίσχυση των διμερών μας δεσμών σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στο εμπόριο, την αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την υγεία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό». 

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μοιραστεί την αναπτυξιακή της εμπειρία με τα αφρικανικά κράτη και να επεκτείνει και να ενισχύσει τη συνεργασία της σε διάφορους τομείς, με τη σταθερή ανάπτυξή της την τελευταία δεκαετία και την ανάδειξή της σε οικονομική δύναμη στην περιοχή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ