Αφρική

Μυστήριο στη Λιβύη! Γιατί επιχειρεί το ιταλικό νοσοκομείο-φάντασμα στη Μισράτα ενώ έχει ολοκληρωθεί η αποστολή (Εικόνες)

Στα περίχωρα της Μισράτα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Αεροπορικό Κολλέγιο της πόλης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή μια από τις πιο αμφιλεγόμενες εγκαταστάσεις στη Λιβύη. Το ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τη δικαιολογία της παρουσίας του από τότε που η εγκατάσταση πέτυχε τον στόχο που είχε δηλώσει πριν από χρόνια.

Το νοσοκομείο που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από την Ιταλία κατόπιν αιτήματος του πρώην πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρρατζ, είχε σκοπό να παρέχει ιατρική βοήθεια σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του ίδιου που πολεμούσαν στη Σύρτη εκείνη την περίοδο.

Το νοσοκομείο διοικείται από ειδική ομάδα που περιλαμβάνει 300 Ιταλούς στρατιωτικούς, 65 από τους οποίους είναι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ οι υπόλοιποι 235 είναι στρατιώτες υπεύθυνοι για επιχειρήσεις προστασίας και επιμελητείας.

Η ίδρυση του νοσοκομείου ονομάστηκε «Επιχείρηση Ιπποκράτης» από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας του οποίου η ιστοσελίδα τοποθετεί το νοσοκομείο πεδίου στον κατάλογό του με τις «Ολοκληρωμένες Διεθνείς Επιχειρήσεις». Το ιταλικό υπουργείο αναφέρει επίσης ότι η αποστολή του νοσοκομείου έληξε τον Δεκέμβριο του 2017.

Ωστόσο, η ιταλική εγκατάσταση εξακολουθεί να είναι παρούσα στη Μισράτα, παρά το γεγονός ότι είναι επίσημα καταχωρημένη ως ολοκληρωμένη επιχείρηση.

Επιπλέον, οι εξτρεμιστικές ομάδες δεν έχουν πλέον προπύργιο στη Λιβύη ούτε εδαφικό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, δεν έχει υπάρξει σύγκρουση πλήρους κλίμακας στη χώρα από το 2020.

Χωρίς να νοσηλεύεται κανένας τραυματίας μαχητής μέσα σε αυτό, ο σκοπός του νοσοκομείου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση δεδομένου ότι η παρουσία του κοστίζει στην Ιταλία 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Με τα χρόνια, οι Ιταλοί διοικητές που διοικούν την εγκατάσταση απέφευγαν να αποκαλύψουν τον τρέχοντα ακριβή ρόλο της αφού είχε ολοκληρώσει την δηλωμένη αποστολή της. Αντίθετα, οι Ιταλοί στρατιωτικοί ηγέτες έκαναν ομιχλώδεις δηλώσεις σε δημοσιογράφους σχετικά με τη φύση της εργασίας του νοσοκομείου.

Μιλώντας στον Ιταλό δημοσιογράφο Λορέντζο Κρεμονέσι (Lorenzo Cremonesi) της Corriere della Sera μετά τη λήξη της μάχης κατά του ISIS τον Οκτώβριο του 2017, ο συνταγματάρχης Μάρκο Ιοβινέλι (Marco Iovinelli) είπε ότι «σήμερα το νοσοκομείο μας έχει μεγαλύτερη πολιτική αξία από ιατρική ή στρατιωτική».

Πέντε χρόνια μετά τη δήλωση του Ιοβινέλι, συγκεκριμένα φέτος στις 4 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova. Ήταν ο πρώτος Λίβυος ηγέτης που αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις από την ίδρυσή της.

Σημειωτέον, μόλις ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Ντμπεϊμπά, ο στρατηγός του ιταλικού στρατού Φραντσέσκο Πάολο Φιτζλιουόλο (Francesco Paolo Figliuolo) έφτασε επίσης στις εγκαταστάσεις στις 9 Ιουνίου για να δηλώσει ότι η αποστολή του «έχει εξελιχθεί».

«Σήμερα η αποστολή μας έχει εξελιχθεί», είπε ο Φιτζλιουόλο στους Ιταλούς στρατιώτες στη Μισράτα. «Έχει αλλάξει με βάση τις ανάγκες που προτείνει η κυβέρνηση της Τρίπολης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ