Αφρική

Το νέο όνομα της τρομοκρατίας! Το παράρτημα της Αλ Κάιντα στο Σαχέλ εδραιώνει την επικράτειά του

Η Ομάδα Υποστήριξης για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin - JNIM), παράρτημα της τρομοκρατικής ομάδας Αλ Κάιντα που βρίσκεται στο Σαχέλ, εγκαθίσταται στην περιοχή και αυξάνει την περιοχή επιρροής της από το Μάλι έως τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, και θέτει τις χώρες του Κόλπου δυνητικά ως εδάφη στα οποία θα εγκατασταθούν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας του 2022, η JNIM είναι «η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τρομοκρατική ομάδα παγκοσμίως». Αυτή η έκθεση αποδίδει 351 δολοφονίες στην τρομοκρατική ομάδα μόνο πέρυσι, που είναι 69% περισσότερες από ό,τι το 2020, και τοποθετεί το Μάλι, τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η JNIM, ως το πιο επηρεασμένο μέρος, με τη Μπουρκίνα Φάσο να ακολουθεί.

Όπως επιβεβαιώθηκε από διάφορες πηγές και αναφέρθηκε από την εφημερίδα La Razón, τα μέλη της JNIM εμφανίζονται στις πόλεις ανακοινώνοντας ότι είναι οι κυρίαρχοι από εκείνη τη στιγμή, εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους, αλλά σέβονται ορισμένα από τα παραδοσιακά τοπικά κυβερνητικά όργανα και στη συνέχεια προσφέρουν τρεις επιλογές για τον πληθυσμό: να παραμείνουν αποδεχόμενοι τους όρους τους, να μεταβούν σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών ή «να υποστούν βίαιες συνέπειες».

Σε αντίθεση με άλλες ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες εκτελούν δημόσια άτομα ως τρόπο αποκάλυψης της εξουσίας τους ή ως τιμωρία, η JNIM δεν πραγματοποιεί εκτελέσεις. Το γεγονός αυτό, που προστίθεται στο γεγονός ότι οι JNIM μπόρεσαν να μειώσουν τα προβλήματα ρατσισμού μεταξύ των τοπικών εθνοτικών ομάδων, συνεργάστηκαν σε μια πολύ γρήγορη επέκταση της εξουσίας τους.

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τη JNIM αυξάνει την επιρροή και τη στρατολόγηση της, ενισχύοντας την ικανότητά της να ενεργεί. Η ομάδα φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στο βόρειο Μπενίν, μια περιοχή που συνορεύει με την Μπουρκίνα Φάσο. Υποτίθεται ότι η ομάδα βρίσκεται επίσης πίσω από την επίθεση της περασμένης Τρίτης στο βόρειο Τόγκο, την πρώτη θανατηφόρα επίθεση, η οποία άφησε νεκρούς τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες.

Η Ομάδα Υποστήριξης για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους δημιουργήθηκε την 1η Μαρτίου 2017 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Μάλι από τη συγχώνευση τεσσάρων ομάδων της Ansar Dine, του Macina Liberation Front, του Al Murabitun και του κλάδου της Σαχάρας της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM). Αυτές οι οργανώσεις ήταν ήδη στενοί συνεργάτες πριν από τη συγχώνευση και είχαν συντονίσει στο παρελθόν πολλές επιχειρήσεις. Αφού ανακοίνωσε μέσω βίντεο την ένωση των ομάδων σε μια νέα δομή με επικεφαλής τον Ιγιάντ αγκ Γκαλί, ένα πρώην μέλος των ανταρτών Τουαρέγκ του Μάλι που έγινε τζιχαντιστής, ως ηγέτη.

Η JNIM έχει ιδιαίτερη επιρροή στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου ελέγχουν μόνιμα διάφορα εδάφη που διοικούνται από katibas, τα οποία κυβερνούν ως χαλιφάτα. Σύμφωνα με τη γνώμη ορισμένων ειδικών που συγκέντρωσε η εφημερίδα La Razón, αυτή η ανάπτυξη και η εδραίωση της δύναμής τους οφείλεται σε διαφορετικές τακτικές ενσωμάτωσης των ντόπιων πληθυσμών και στην υποστήριξή τους στον εθνοτικό πληθυσμό Φουλάνι.

Η εθνοτική ομάδα Φουλάνι είναι ένα από τα βασικά κομμάτια στην ανάπτυξη της τρομοκρατικής ομάδας στο Σαχέλ. Οι Φουλάνι είναι μια από τις νομαδικές εθνοτικές ομάδες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική και τώρα εξαπλώνονται σε όλη τη Δυτική Αφρική.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην εθνική ομάδα Φουλάνι αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού του Μάλι, περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα, που έχουν υποστεί ρατσιστικές επιθέσεις από την πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων.

Δεδομένης της αδράνειας διαφορετικών κυβερνήσεων, οι Φουλάνι βρήκαν στην τρομοκρατική ομάδα JNIM κάποιους συμμάχους που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και είναι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν με αντάλλαγμα την προστασία.

Αν και δεν είναι όλοι οι Φουλάνι τζιχαντιστές, η πλειοψηφική υποστήριξη αυτής της ομάδας προς τη JNIM τους βοηθά να προχωρήσουν γρήγορα και συνέβαλε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι μια από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας στη τζιχάντ (Ιερός πόλεμος του Ισλάμ).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ