Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Λιβύη: Επίλεκτη πάνοπλη δύναμη ετοίμασε ο Χαφτάρ εναντίον των φιλότουρκων

Σύμφωνα με λιβυκές πηγές η Αμερικανίδα πρέσβης στην Λιβύη Richard Norland, στηρίζει την ΥΠΕΞ της χώρας, η οποία έγινε το κεντρικό πρόσωπο μετά την θαρραλέα δήλωση της μπροστά στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση όλων των Σύριων μισθοφόρων και Τούρκων στρατιωτικών.

”Υποστηρίζουμε την ΥΠΕΞ Najla Mangoush’s που ζήτησε την χωρίς όρους αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη”, φέρεται να δήλωσε η Πρέσβης των ΗΠΑ.

Την ίδια περίοδο ο συνασπισμός Έξι Λιβυκών κομμάτων δηλώνει υποστήριξη  στο Κάλεσμα της ΥΠΕΞ Αλ Μαγκούσς για να αποχωρήσουν από τη Λιβύη όλες οι ξένες δυνάμεις.

Σε μια κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο συνασπισμός έξι πολιτικών κομμάτων και κινημάτων της Λιβύης, δηλαδή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα της Λιβύης Ihya, το Κίνημα Νεολαίας Al-Wasat, το Εθνικό Κίνημα για τη Λιβύη, το Εθνικό Κόμμα του Κέντρου και το Κίνημα Νεολαίας για Αλλαγή, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη δήλωση που εξέδωσε η Ομάδα των Επτά (G7) πλουσιότερων χωρών υπέρ των εκλογών και της απομάκρυνσης όλων των μισθοφόρων δυνάμεων και ξένων από τη Λιβύη.

Τα Λιβυκά κόμματα χαιρέτησαν την κοινή δήλωση των G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), η οποία «ήταν σύμφωνη με την επιμονή του λαού της Λιβύης να διεξαγάγει άμεσες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καθυστέρηση ή αναβλητικότητα”.  
Η κοινή δήλωση των έξι κομμάτων και κινημάτων της Λιβύης αφορά τέσσερα σημεία:

(1) Η πλήρης υποστήριξή μας στην πατριωτική και σαφή θέση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης [Najla al-Mangoush] σχετικά με την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τα εδάφη της Λιβύης χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να διατηρηθεί η κυριαρχία της χώρας και την ανεξάρτητη απόφασή του.

(2) Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που ζητά τη συνέχιση της εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης ή υποκίνηση επίθεσης στην ασφάλεια των αξιωματούχων λόγω των πατριωτικών τους θέσεων.

(3) Τα αιτήματά μας προς το Προεδρικό Συμβούλιο και την προσωρινή κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας να λάβουν μια ενιαία θέση που διατηρεί την εθνική κυριαρχία, ζητώντας  να αναληφθεί η ευθύνη για την προστασία των μελών της κυβέρνησης, καταδικάζοντας τις απειλές από όπου και αν προέρχονται.

(4) Δηλώνουμε ότι η παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων στα εδάφη της Λιβύης δεν έχει την έγκριση του λαού της Λιβύης και δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το μόνο νόμιμο σώμα, ενώ καταδικάζουμε τις εκκλήσεις ορισμένων μερών για νομιμοποίηση της παρουσίας αυτών των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Κάνουμε επίσης έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να λάβει εθνική στάση που θα επιβεβαιώνει την ανάγκη απόσυρσης αυτών των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τα εδάφη της Λιβύης χωρίς καθυστέρηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για καμπάνες κατά των τουρκικών δυνάμεων, που δεν νομιμοποιούνται πλέον να βρίσκονται στην Λιβύη, όπως φυσικά όλοι ανεξαιρέτως οι μισθοφόροι από όπου και αν προέρχονται.

 

Ο Χαφτάρ ετοίμασε επίλεκτη δύναμη κομάντος κατά Τρίπολης-Τούρκων

 

Ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ την ίδια περίοδο ετοίμασε μια πάνοπλη πλήρως εκπαιδευμένη δύναμη κομάντος, αφού διαβλέπει σωρεία γεγονότων στην χώρα λόγω της φιλοτουρκικής στάσης του Λίβυου πρωθυπουργού.
Επίσης η δύναμη αυτή ενισχύει την επικείμενη κίνηση του ίδιου να κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές του Δεκεμβρίου για την θέση του προέδρου.      

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ