Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία απαίτησε το ''κεφάλι'' της ΥΠΕΞ - ''Διώξτε την''

Οι διαφορές μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού στην Λιβύη είναι πλέον «τόσο ξεκάθαρες», που δεν μπορούν αποκρυφτούν από κανέναν.  

Ο πρόεδρος Mohammed al-Menfi και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας (GNU), Abdulhamid Dbeibeh, “συγκρούστηκαν” σχετικά με το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία.

Οι διαφορές εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

Η τουρκική αντιπροσωπεία περιελάμβανε τον υπουργό εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου και τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, η υπουργός εξωτερικών Νατζλά αλ-Μανκούσι και ο Μένφι είναι διχασμένοι για το πώς θα αντιμετωπίσουν την Τουρκία, με στόχο να την πείσουν να αποσύρει τους Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη.

Επιπλέον, αποκάλυψαν ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός πιέστηκε από την Τουρκία για να απολύσει την ΥΠΕΞ Αλ Μανκουσς μετά την δήλωση της περί αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη. Ανεπίσημες αναφορές ανέφεραν ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός έχει δεχθεί τηλεφωνικές απειλές από φιλο-Τουρκικούς αξιωματούχους του GNU.

Οι εικόνες της συνάντησης του Dbeibeh με την τουρκική αντιπροσωπεία αποκάλυψαν το θερμό καλωσόρισμα που τους έκανε, ενώ οι εικόνες της συνάντησης μεταξύ του Menfi και των Τούρκων έδειχναν μια διαφορετική ιστορία.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός παρέθεσε τη Δευτέρα το βράδυ ένα δείπνο (iftar) προς τιμήν των προσκεκλημένων του, ενώ ο Μένφι, μετά από συνάντηση με τους αξιωματούχους, αποχώρησε αρκούμενος σε μια σύντομη δήλωση που ανέφερε ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση.

Ο Άκαρ δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί την ειρήνη στη Λιβύη μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.Μάλιστα τόνισε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις της Λίβυας ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της αποκάλυψε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ μερίδας Λίβυων  και της Άγκυρας.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Λιβύη ως μέρος αμυντικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχουν εκείνοι που εξισώνουν τη νομική μας παρουσία ... με τις ξένες μισθοφορικές ομάδες που πολεμούν σε αυτήν τη χώρα για χρήματα», είπε ο ίδιος.

Ανεπίσημες αναφορές ανέφεραν ότι η Λίβυα ΥΠΕΞ al-Manqoush έλαβε απειλές αμέσως μετά τη λήξη της συνέντευξης τύπου.

Ο Ahmed Shibani, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Λιβύης, ζήτησε από την Najla Al-Mangoush, Υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας, να παραιτηθεί αμέσως.

Σε μια δήλωση του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ean Libya, ο αρχηγός αυτού του κόμματος περιέγραψε την υπουργό Εξωτερικών ως μη ικανή, αφού εξίσωσε τους μισθοφόρους του Χάφταρ και τον τουρκικό στρατό κατόπιν επίσημου αιτήματος της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.

Όλα δείχνουν ότι η τουρκόφιλη μερίδα των Λίβυων αξιωματούχων “συγκρούεται” ήδη με αυτή του αντιτουρκικού άξονα, οδηγώντας ταχύτατα σε νέα πολεμική σύγκρουση.     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...